Gyorsít a kormány a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatán

-

Nem győzik a megváltozott munkaképességűek felülvizsgálatát, ezért egy minisztériumi előterjesztés szerint nem kellene újabb szakértői vizsgálat annak, akinek egészségromlása végleges.


Felgyorsítja a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs felülvizsgálatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) előterjesztése - írja a Népszava.

A tervezet szerint nem kell újabb szakértői vizsgálatnak alávetni azt, akiről előzőleg ugyanennek a szervezetnek egy bizottsága már kimondta, hogy egészségromlása végleges, vagy leletek, dokumentumok alapján egyértelműen el lehet dönteni, hogy alkalmas vagy nem valamilyen munkavégzésre.

Az Emmi sajtóirodájának tájékoztatása szerint a rehabilitációs hatóságok a komplex szakértői minősítések után első fokon 101 408 döntést hoztak meg 2012. július 1-jétől 2015. március 31-éig. A határozatok alapján a felülvizsgálatra kötelezettek 9 százaléka nem szerzett jogosultságot a további ellátásokra, közel 38 ezer ember részére rehabilitációs ellátást, míg 63 500 fő részére rokkantsági ellátást állapítottak meg. Az elmaradt felülvizsgálatok száma még mindig majdnem 68 ezer.