Gyorsan terjed a madárinfluenza az Egyesült Államokban

-

Iowában is szükségállapotot vezettek be, akárcsak Minnesotában és Wisconsinban. Több tucat ország vezetett már be importtilalmat az amerikai baromfitermékekre.


Szükségállapotot hirdettek pénteken az egyesült államokbeli Iowában is a madárinfluenza-járvány rohamos terjedése miatt.

Terry Branstad iowai kormányzó az intézkedést indokolva azt közölte, hogy a madárinfluenza terjedése nem jelent fenyegetést az emberekre, de a hatóságok nagyon komolyan veszik a kialakult helyzetet, és a szükségállapot bevezetését tartják a legcélravezetőbbnek. Branstad szerint a rendkívüli intézkedés legalább május végéig érvényben lesz.

Előző nap öt újabb baromfitelepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza H5N2-es típusa, így már összesen kilenc farm madárállománya fertőzött. Becslések szerint az Egyesült Államok egészében 20 millióra rúg a beteg, ezért kényszerlevágásra ítélt baromfik száma – ilyen sok fertőzött szárnyas még sosem volt az országban az Egyesült Államok történetében.

Iowa az egyik legnagyobb tojástermelő amerikai állam, és Minnesota és Wisconsin után már a harmadik, ahol szükségállapotot hirdettek a járvány terjedése miatt. Több tucat ország teljes vagy részletes importtilalmat vezetett be az amerikai baromfitermékekre, miután tavaly decemberben megjelent a madárinfluenza az országban.