Gyorsan olvad a jég a veszélyes amerikai bázis fölött

Fotó: AFP / MICHAEL STUDINGER / AFP / MICHAEL STUDINGER

-

A grönlandiak nem tudták, mit hagytak maguk után az amerikai katonák. Mérgező anyagok juthatnak az ökoszisztémába, a takarítás viszont roppant drága.


Mérgező, veszélyes anyagok, rákkeltő klórvegyületek szabadulhatnak fel, ha Grönlandon elolvad a jég az egykori amerikai katonai kutatóbázis, a Camp Century fölött – írja tanulmányában William Colgan, a kanadai York Egyetem kutatója. Az amerikai hadsereg 1959-ben kezdett katonai bázist építeni a több méter vastag hótakaró alatt. A bázishoz laborok, kórház, templom és egy mozi is tartozott, ezeket alagutak kötötték össze. Az energiát egy mobil atomreaktor szolgáltatta.


Titkos küldetés

Az ott szolgáló mintegy 200 katona hivatalosan sarkvidéki kutatóprojekten dolgozott, a Camp Centurynek azonban titkos feladata is volt: az Iceworm-projekt. Az USA Grönland egykori gyarmatosítójával, Dániával kötött szerződésében is elhallgatta a tervet. A cél az volt, hogy a bázison atomrakétákat készítsenek és teszteljenek. Ám a mérnökök megállapították, hogy a jégtömegek a korábban feltételezettnél gyorsabban mozognak, és az alagutakat beomlás fenyegeti. 1967-ben ezért az amerikaiak elhagyták a bázist.

A hadsereg magával vitte a reaktort, de nagy mennyiségű veszélyes és mérgező anyag maradt hátra: rákkeltő klórvegyületek, poliklorinált bifenilek (PCB), több mint 1890 hektoliter gázolaj, ismeretlen, nagy mennyiségű radioaktív hűtővíz és több ezer liternyi fertőzött szennyvíz. Úgy tűnt, a hótömegbe zárva nem jelenthetnek veszélyt a hulladékok.

„Amikor a megmaradt vegyi anyagokat otthagyták, senki sem gondolta, hogy valaha is felszínre kerülhetnek. Sem az Egyesült Államok, sem Dánia nem tett akkoriban alapvetően semmi rosszat, a világ azonban megváltozott azóta” – mondta Colgan. A Geophysical Research Letters című szaklapban bemutatott tanulmányában – melynek elkészítésében egy dán, amerikai és kanadai nemzetközi tudóscsapat vett részt – a kutató levezeti, hogy a Föld felmelegedése miatt a mérgező hulladék a környezetbe juthat, tönkreteheti a közeli ökoszisztémát, és az emberi egészségre is káros lehet. Ha bejutnak a felszíni vizekbe, különösen a PCB-k jelentenek nagy veszélyt.


Közös felelősség

Az északi sarkvidéken a hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint a világ többi részén. 2090-re az olvadó jég mennyiségét már nem egyenlíti ki a lehulló hó, emiatt felszínre kerülhetnek a mérgező hulladékok. A tudósok szerint a jég miatt keletkező repedéseken át viszont már jóval korábban is kerülhet olvadékvíz a szennyezett alagútrendszerbe, amely jelenleg 35 méterrel a felszín alatt található. Mivel a bázis feltárása és a hulladék eltávolítása nagyon drága, a takarítási munkálatok csak akkor kezdődhetnek, ha az egykori bázis fölött lévő jégrétegek elolvadtak.

Vittus Qujaukitsoq grönlandi külügyminiszter aggasztónak nevezte a tanulmány eredményeit, és azt mondta, tisztázni kell, ki a felelős a bázis tisztításáért. Kristian Hvidtfelt Nielsen, az Aarhusi Egyetem tudománytörténésze szerint az USA és Dánia közösen felelős: „Morális értelemben a két ország közösen felel a tisztítási munkáért. Hiszen bár az amerikaiak építették a bázist, a dánok adták meg rá az engedélyt.”