Gyorsan kellettek a Főgáznak az új fogyasztók, inkább vett egy céget

Fotó: MTI/Oláh Tibor / MTI/Oláh Tibor

-

Az észak-dunántúli és a dél-alföldi háztartások már egy-két hónapon belül az állami szolgáltatótól kaphatják a gázt, mert a Főgáz inkább szőröstül-bőröstül megvásárolta a GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-t, mintsem hogy megvárja a jövő júliust. Az állami cég ehhez hitelt is felvesz.


A francia GDF Suez a német E.On-hoz és az olasz Tigázhoz hasonlóan az elmúlt hónapokban úgy döntött, hogy a rezsicsökkentett árakon nem akar továbbra is gázt szolgáltatni a magyar fogyasztóknak, így a lakosságnak és az úgynevezett egyetemes szolgáltatás kereteibe tartozó önkormányzati intézményeknek, valamint kisvállalkozásoknak. Ezért visszaadták az engedélyüket az energiahivatalnak, amely újra megpályáztatta azt, és egyedüli jelentkezőként a Főgáz kapott lehetőséget az ellátásra.


Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz így gyakorlatilag az egész lakossági földgázpiacot bekebelezte, ahogy azt a kormányzati szándék diktálta, amihez várhatóan az áramszolgáltatás, sőt a távhő is csatlakozik a következő hónapokban.

A fogyasztók átvétele azonban ebben az eljárásban sok-sok hónapon keresztül húzódó folyamat, a GDF Suez ügyfelei például csak 2016 júliusától kerültek volna a Főgázhoz. Ők a volt Égáz és Dégáz ellátási területén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém, valamint Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében veszik igénybe a szolgáltatást.

Azzal azonban, hogy a Főgáz magát a szolgáltató vállalatot is megvásárolta, a fogyasztóknál csak a tulajdonos változott, így a folyamat felgyorsulhat. Az ügyfelek már idén ősszel a Főgáztól kezdik kapni a számláikat.

Ehhez már csak az kell, hogy az eladó és a vevő pontosan tisztázza, mennyit is ér az áru. A GDF Suez Energia Magyarország Zrt. tavaly 136 milliárd forint árbevétel mellett 771 millió forint veszteséget könyvelt el, ráadásul a folyamatos leírások ellenére 5 milliárd forint körül van az az összeg, amennyivel a fogyasztók tartoznak a cégnek, vagyis nem fizetik a havi gázszámlát.

Az ENKSZ ennek ellenére állítja, hogy ha majd összehangolja a sok új fogyasztó ellátását, akkor még marad is pénz a további rezsicsökkentésre. Igaz, ebbe az Európai Unió is bele szeretne szólni, mert aggályosnak tartja, hogy a tarifák állami lenyomásával a szolgáltatócégek tulajdonosi érdekei csorbulnak.

A Főgáz most mindenesetre megveszi a GDF-céget, információnk szerint az ár 10 milliárd forint alatt lesz, egy részét azonban csak hitelből tudja állni az állami cég. A forráshiány ellenére iparági forrásokból úgy értesültünk, hogy nemcsak a szolgáltatócéget, hanem a GDF tulajdonában levő infrastruktúrát működtető vállalatot, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-t is meg akarja venni. Így a jövőben nem lenne vita arról, hogy a nemzeti közműszolgáltató mennyiért használhatja a francia tulajdonos csöveit, amelyben a földgáz áramlik.