Gyorsabban rakják ki a németek a biztonságos országból érkezetteket

Fotó: DPA / KAY NIETFELD

-

A német koalíciós pártok újabb menekültügyi csomagról állapodtak meg. Tranzitzónák viszont - az egyik párt ellenkezése miatt - nem lesznek.


Németországban a koalíciós pártok újabb menekültügyi intézkedéscsomagról állapodtak meg, a csütörtökön Berlinben bemutatott tervek között szerepel, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó menedékkérők ügyében. Megállapodtak abban, hogy a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, jogorvoslatra két hét marad.

A gyorsított eljárás alá vonják a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó kérelmezőket is - mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a bajor testvérpárt (CSU) elnökével, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel és Sigmar Gabriel alkancellár-gazdasági miniszterrel, az SPD elnökével folytatott megbeszélés után. A három pártelnök közösen ismertette a terveket a berlini kancellári hivatalban.

A gyorsított eljárás alá vont kérelmezőket külön erre a célra szolgáló különleges állomásokon helyezik el. Összesen öt ilyen intézményt hoznak létre. A menekültválságban leginkább érintett Bajorország tartományban két olyan állomást - a manchingit és a bambergit - jelöltek ki, amelyeken már most is a menekültstátus megszerzésére igen csekély eséllyel rendelkező nyugat-balkáni menedékkérőket gyűjtik.

Az intézmények ugyan nem zártak, de megszigorítják lakóik helyben lakási kötelezettségét; a tervezett új szabály szerint nem hagyhatják el az adott járást, ellenkező esetben elesnek a menekültügyi ellátórendszerben járó juttatásoktól.

A tartományi hatáskörbe tartozó kitoloncolások gyorsítása érdekében a szövetségi kormány felállít egy koordinációs központot, amely egyebek mellett az elutasított és hazaszállítandó menedékkérők úti okmányainak beszerzésével foglalkozik.

Két évre felfüggesztik a családegyesítés lehetőségét az oltalmazottak, vagyis azon menedékkérők esetében, akik ugyan nem jogosultak menekültstátusra, de Németországban maradhatnak valamilyen ok miatt, például azért, mert hazájukban halálbüntetés fenyegetné őket.

Bevezetik továbbá a menekültigazolvány intézményét. Az okmány segítségével csökkenthető a bürokrácia, megspórolható, hogy a menekülteket minden egyes hatóságnál és hivatalnál külön nyilvántartásba vegyék. Szintén a menekültekre vonatkozik, hogy aki nem dolgozik, hanem szociális támogatásból él, köteles hozzájárulni a német nyelvi és integrációs tanfolyamok költségéhez.

A német koalíciós pártok megegyeztek abban is, hogy uniós szinten minden lehetséges lépést meg kell tennie a külső határok védelmének erősítéséért, és azért, hogy az uniós határon létrehozandó regisztrációs gyűjtőpontok, úgynevezett hot spotok mielőbb teljes mértékben működőképessé váljanak.

Központi szerepe van a válságban Törökországnak, ezért kell egy EU-török csúcs - áll a megállapodásban. Afganisztánban pedig a nyugati erőknek védett övezeteket kell kialakítaniuk, hogy az afgánoknak ne kelljen elmenekülniük.