György Péter otthagyja az Origót, Lázár a volt főszerkesztőre kíváncsi

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Felháborította Sáling Gergő főszerkesztő menesztésének módja, ezért távozik az Origótól György Péter esztéta, aki tanácsadóként dolgozott a kiadónál. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pedig magát Sálingot kéri, nyilatkozzon leváltásáról.


Sáling kirúgásáról (hivatalosan: közös megegyezéssel történt felmondás) hétfőn késő este jelentek meg az első hírek. Akkor arról lehetett olvasni, a főszerkesztő távozása mögött politikai okok állnak, konkrétan a Lázár János kétmilliós külföldi hotelszámlájáról szóló cikksorozat is közrejátszhatott leváltásában. Az Origo szerkesztősége kiállt Sáling mellett, míg a kiadó cáfolta, hogy a főszerkesztő politikai nyomásra távozik. Kedden este több mint ezren demonstráltak a hírportál főszerkesztőjéért és a sajtószabadságért a belvárosban.


Még egy távozó, aki önként megy

Most pedig az Origo egyik alapítója, György Péter esztéta, egyetemi tanár jelezte, hogy otthagyja a hírportált. A 444.hu cikke szerint a szakember azt mondta, Sáling Gergő eltávolítása után nem is lehet más választása. Az Origo nem lesz többé valódi újság – véli Gyögy Péter. „Elmondhatatlan aggodalom van bennem a magyar online újságírók iránt” – ezt is mondta az esztéta a portálnak. György Péter 1996-ban lett a Matáv tanácsadója. Az Origo 1998-as indulásának egyik előkészítője volt, az első szerkesztőségvezetőket is ő hívta a Matávhoz. Tanácsadóként dolgozott a kiadónál, részt vett a döntéshozatalban.


Lázár János

A Sáling kirúgásával összefüggésbe hozott államtitkár arra kéri a távozó főszerkesztőt, a nyilvánosság előtt mondja el vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket. „Azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől – akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam – hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani, és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket” – mondta Lázár. Az államtitkár csütörtökön, miniszterjelölti bizottsági meghallgatása után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: „Semmi közöm az Origo főszerkesztőjének távozásához. Soha semmilyen nyomást nem gyakoroltam a médiára. Semmi közöm hozzá”. Sáling Gergő, aki tegnap rövid interjút adott a Heti Válasznak, azt mondta, távozásának körülményeiről nem beszélhet, mert ezt szerződése tiltja.