Győrben reggel 6-kor volt a kínos kérdések órája, titokban

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Nem volt elég korán a kezdés, így a zárt ülést is megszavazták, hogy a képviselőkön kívül más ne hallja, hogy is volt ez a szerződés a csődbe ment Quaestorral. Majdnem egymilliárd forint ragadt bent. Ez a polgármester szerint nem veszett el örökre, viszont a focicsapat megmentésére nemigen lát esélyt.


Elfogadta a kormánypárti többségű győri közgyűlés a városvezetés tájékoztatását a megyeszékhely Quaestor Értékpapír Zrt.-vel kötött szerződésről és Győr szabad pénzeszközeinek naprakész helyzetéről. Hogy pontosan milyen a város pénzügyi helyzete és mik voltak a szerződésben – mely miatt most nagyjából egymilliárd győri forint van zár alatt –, az nem derült ki, ugyanis a hétfő reggel hatra meghirdetett rendkívüli közgyűlés első (fideszes) indítványa az volt, hogy zárt ülésen tárgyaljanak a közpénzekről.Borkai Zsolt polgármester az ülés után a VS.hu-nak azt mondta, lehet, hogy szokatlan a reggel hatos kezdés, de a rendkívüli ülés sem mindennapos.


Reggel hatkor már tele vannak az utak, a munkások, a bányászok mennek dolgozni. Akkor a polgármester és a képviselők miért ne dolgozhatnának korán?

(Budapesttel ellentétben minden képviselő jelen volt az ülésen.)

Bár az ellenzék kifogásolta a zárt ülést, Csörgits Lajos, Győr aljegyzője, arra hivatkozva, hogy a képviselőknek joga van eldönteni, hogy üzleti érdeket sért-e a város pénzügye nem nyilvánította törvénytelennek a hallgatóság kiküldését. Így a zárt ülést 16-8 arányban megszavazták.


Pollreisz Balázs nyilatkozik


70 perc közgyűlés után Pollreisz Balázs, a Győri Baloldal frakcióvezetője mérgesen nyilatkozott a VS-nek a „személyeskedéstől sem mentes” ülésről. Mint mondta, érdemi választ nem kaptak a kérdéseikre, így viszont továbbra is várják, hogy a város visszakapja a Quaestor-ügyben beragadt mintegy egymilliárd forintját.


Borkai Zsolt is nyilatkozik


A hajnali közgyűléssel Borkai polgármester sem volt elégedett, szerinte parttalan politikai vita folyt, az önkormányzat pedig eddig is eleget tett a tájékoztatási kötelezettségének. „Teljesen egyértelmű, hogy Győrnek megvan a pénze, csak épp zár alatt. Amikor a bűnügyi zárat feloldják, visszakapjuk” – mondta.

Arról is beszélt, hogy nem bánta meg a Quaestorral kezdeni, hiszen ez a cég adta a legjobb ajánlatot a befektetésre, ráadásul a város – ellentétben a 30 ezer kisbefektetővel – nem fiktív papírokba, hanem államkötvénybe fektetett. „Felelősen gazdálkodtunk, arról nem tehettünk, hogy van egy csaló, aki átverte az embereket”. Borkai épp ezért a felügyeleti rendszer erősebb ellenőrzésére lenne szükség.Megkérdeztük a polgármestert a győri focicsapat jövőjéről. Borkai azt mondta, segítene, de jelenleg nem látszik esély a csapat megmentésére. Abban bízik, hogy az utánpótlás helyzetét sikerül rendezni.