Győr a svájcifrank-robbanás másnapján tett egymilliárdot a Quaestorba

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

A győri önkormányzat bemutatta a KELER Zrt.-től kapott számlakivonatot, amely szerinte bizonyítja, hogy megvan a város egymilliárdos államkötvénycsomagja, amelyet a Quaestornál vásárolt. Az ellenzék tovább kételkedik. Korábban a KELER maga közölte, hogy nem is adhat információt a Quaestor ügyfeleinek. És ami még érdekes: kiderült, hogy a győri Quaestor-ügyletet épp a magyar piacot is sokkoló svájcifrank-mizéria januári kitörésének másnapján ütötték nyélbe.


Domanyik Eszter, az önkormányzat kommunikációs vezetője sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a város gazdálkodása stabil, amit a KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER) hivatalos rendszeréből származó, március 11-én kapott számlakivonat is alátámaszt. Korábban a hvg.hu a KELER-től kapott információkra hivatkozva azt írta, hogy a KELER nem adott igazolást a számláról, de nem is adhat (minderről alább részletesebben is szó lesz).

A bemutatott számlakivonat szerint a győri önkormányzat idén január 16-án (mint arra a 444.hu felfigyelt, ez éppen a svájci frank árfolyamcélját eltörlő és a nemzetközi és a hazai pénzpiacot megrázó svájci jegybanki döntés másnapja) vásárolt államkötvényt a Quaestoron keresztül 999 987 373 forint értékben. Domanyik Eszter hangsúlyozta: az önkormányzat kizárólag állampapírba fekteti átmenetileg szabad pénzét, amelyet jelen esetben nem az önkormányzat számlavezető pénzintézeténél, az OTP Banknál vezetett számlán kötött le.


Lipovits Szilárd, Győr jegyzője az igazolással a kezében


Lipovits Szilárd, a város jegyzője elmondta:


zárt eljárás keretében több pénzintézettől kértek ajánlatot, a legjobb hozamot a Quaestor ajánlotta. A vételáron felül a Quaestor díja 3 ezer forint volt.

A mintegy egymilliárd forint értékű államkötvény mindenképpen az önkormányzat rendelkezésére fog állni – jelentette ki a jegyző.

A bemutatott igazolást a helyi ellenzéki képviselői nem tartják elég meggyőzőnek – írta a hvg.hu. Úgy vélik,


ha a Quaestor kötvényeket is hamisított, akkor könnyen lehet, hogy igazolásokat is.

Ezért rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték jövő hét csütörtökre. „Szeretnénk megtudni a részleteket is. Többek között azt, hogy milyen ajánlatok közül választotta a város a Quaestort számlavezetőnek, és milyen szerződéseket kötött a céggel” – mondta a Pollreisz Balázs, a Győri Baloldal frakcióvezetője.

Ahogy csütörtökön beszámoltunk róla, a hvg.hu azt állította: a KELER tájékoztatása szerint nem igaz Domanyik Eszter szerda esti közleménye arról, hogy a KELER március 11-én hivatalosan visszaigazolta, hogy az 1 milliárd forintnyi államkötvény a győri önkormányzat tulajdonában van. Azért nem igaz, mert a „KELER Zrt.-nek nincs jogosítványa ilyen igazolás kiadására és nem is lát rá a brókercégek ügyfeleinek számláira” – írta a lap.

A KELER honlapján az ügyben egészen pontosan ez a szöveg tájékoztatja a Quaestor ügyfeleit:


Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy KELER Zrt.-nek nincsen joga eljárni a QUAESTOR számláin lévő eszközökkel kapcsolatban, illetve a KELER Zrt. nem tud információval szolgálni a QUAESTOR ügyfelei részére.

Kérdéseikkel kérjük forduljanak a QUAESTOR-hoz.

Üdvözlettel: KELER Zrt.


Az Együtt a fejleményeket úgy értékelte, Győr városának 1 milliárd forintja ragadt bent a Quaestornál. A városvezetés viszont azt mondja, a pénzre most azonnal nincs égető szükség, később pedig visszakapja azt.