Gyöngyösorosziban mérnék a gravitációs hullámokat a magyar kutatók

Fotó: NAS / CHRIS HENZE/NASA

-

Az elkövetkező jó néhány év vélhetően legnagyobb tudományos világszenzációjában, a gravitációs hullámok februári felfedezésében részt vevő magyar tudósokkal találkozott Áder János köztársasági elnök péntek este New Yorkban. A világhíressé vált magyar tudósok szerint egy a gravitációs hullámokat mérő óriási műszert, egy kozmikus fület akár Magyarországra is lehetne telepíteni.


Áder János a Columbia Egyetemen találkozott Márka Szabolccsal, Márka Zsuzsával, Bartos Imrével, valamint Haimann Zoltán asztrofizikussal. Az Amerikában élő magyar tudósok az Einstein utolsó jóslatát is igazoló, a gravitációs hullámokat mérő detektor elkészítésében vettek részt.


A kutatók először bemutatták Ádernek a laboratóriumukat, és részletesen beavatták az államfőt az einsteini gravitációs elméletet bizonyító kutatásaikba; hogy miként sikerült megmérniük a gravitációs hullámokat a „kozmikus fülnek” nevezett műszer segítségével, mit jelentenek a fekete lyukak, hogyan születnek és hogyan "halnak meg", és mi a jelentőségük, miért érdemes kémlelni az univerzumot. Bartos Imre arról beszélt, hogy ez az eredmény csak a kezdet, eszköz a galaxisok rendszereinek további kutatásához, amely elvezethet a világegyetem és benne a Föld kialakulásának, létrejöttének megértéséhez, talán még a jövő előrejelzéséhez is. Márka Zsuzsa, aki Márka Szabolcs felesége, elmesélte, hogyan készült a detektor, amely javarészt az ő munkája.

Márka Szabolcs, a kutatócsoport vezetője, egy javaslatot is felvetett: Európában vetélkednek azért, hogy hol építsék meg a következő "kozmikus fület", és Márka úgy vélte, Magyarország is pályázhatna erre a kiemelt európai projektre. „Már a hely is megvan, Gyöngyösoroszi lenne a legalkalmasabb, ott ugyanis bizonyítottan nem, vagy csak alig rezeg a Föld" - fogalmazott a nyíregyházi születésű, 41 éves tudós, akit a Forbes magazin a világ egyik legígéretesebb fiatal tudósaként mutatott be a napokban.Márka Szabolcs szerint a magyar tudós társadalom is felkészült egy ilyen műszer kezelésére, sok a jó fizikus és asztrofizikus Magyarországon, és az ország nemzetközi hírnevét is öregbítené, ha sikerülne ezt a fejlesztést megvalósítani. A tudós felvetette azt is, hogy szorgalmazni kellene magyar egyetemisták, fiatal kutatók amerikai tanulmányainak elősegítését. „Aki jó tanuló, annak még tandíjra sincs szüksége" - szögezte le Márka Szabolcs.

A magyar kutatók megmutatták Áder Jánosnak a ketrecben és zárt térben őrzött szúnyogjaikat is, amelyek a malária kórokozóját hordozhatják. A kutatócsoport ugyanis egymillió dollárt kapott Bill Gates és felesége alapítványától a szúnyogok elleni lézerfüggönyös védekezés kidolgozására.