Gyöngyösnyi magyarral lett kevesebb 9 hónap alatt

Fotó: MTI / Földi Imre

-

Hiába nőtt a születések száma is, a halálozásoké sokkal jobban megugrott, különösen az első félévben.


Az idei első három negyedévben 68 647 gyermek született, 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A halálozások száma 99 286 volt, 2014. január-szeptemberhez viszonyítva 6,7 százalékkal emelkedett.


A természetes fogyás 30 639 ember volt, 5730-cal több az egy évvel korábbinál.

Idén kilenc hónap alatt Gyöngyös lakosságának megfelelő emberrel lettek kevesebben Magyarországon, a tavalyi első 9 havi fogyás Siófok lakosságának felelt meg. Az év első háromnegyed évében a természetes fogyás üteme az összes régióban emelkedett, a legjelentősebben, közel 50 százalékkal Közép-Magyarországon.

A január havi 5,5 százalékos emelkedést követően a február-májusi időszakban átlagosan 2,5 százalékkal volt magasabb a születések száma az egy évvel korábbihoz képest. A június-szeptemberi időszakban viszont átlagosan 2 százalékkal kevesebben születtek, mint 2014 azonos hónapjaiban.

A halálozások száma az év hat hónapjában emelkedett, háromban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A január-februári jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke is közrejátszhatott, a július-augusztusi átlagosan 6,3 százalékos emelkedés hátterében pedig a hőhullámok halandóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása állhat. Ezt követően szeptemberben 7,9 százalékkal kevesebb elhunytat regisztráltak, mint egy évvel korábban.