Gyógyszerkartellt büntetett csaknem 2,5 milliárd forintra a GVH

-

Három gyógyszer-nagykereskedő cég és két tanácsadó vállalkozás beszélt össze a Gazdasági Versenyhivatal szerint, ők osztoznak a büntetésen. A főszervező végelszámolás alatt van, attól csak aprópénzt kértek.


A GVH keddi közleménye szerint a Budapesti Egészségközpont Zrt. 2011. novemberében gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki a fővárosi önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente ötmilliárd forint értékben. A kiíró külső szakértőként alkalmazta a PharmAudit Kft.-t, amely elkezdte szervezni a három gyógyszer-nagykereskedő összejátszását a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. segítségével.


Az elmarasztalt vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket csak az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. tudja teljesíteni, így a keretmegállapodásos közbeszerzési eljáráson csak ez a három nagykereskedő tudott indulni – közölte a versenyhivatal.

A GVH tájékoztatása szerint ezután a PharmAudit Kft. koordinálásával a három nagykereskedő felosztotta egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei. Az érintett kórházak tovább versenyeztethették az ajánlatokat, a nyertes nagykereskedőknek a tender keretében elért tényleges forgalma 400 millióval kevesebb volt a keretösszegnél.

A versenyfelügyeleti eljárás két éve indult, okiratokat és tanúvallomásokat használt bizonyítékként a GVH.

A versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy az Euromedic-Pharma, a Hungaropharma, a TEVA, a végelszámolás alatt álló PharmAudit Kft. és a Mezadin folyamatos jogsértést követett el, amikor befolyásolták a közbeszerzési kiírást, közbeszerzési ajánlatuk benyújtása előtt egymásra tekintettel meghatározták ajánlati áraikat és felosztották egymás között a piacot.

A GVH ezért a három gyógyszer-nagykereskedő cég mindegyikére 792 millió forint, a Mezadin Kft.-re 66,6 millió forint, a végelszámolás alatt álló PharmAudit Kft.-re pedig 12 400 forint bírságot szabott ki.