Gyógyszer pusztítja az európai keselyűket

Forrás: Wikipédia

-

Az állatvédők szerint létezik biztonságos alternatívája a gyilkos hatóanyagnak.


Gyulladáscsökkentő gyógyszerek betiltásáért kampányolnak a keselyűvédők. A kezdeményezéshez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozik. Az állatvédők azért kampányolnak, hogy az állatgyógyászatban tiltsák be a diklofenák használatát, ugyanis a gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelt háziállatok tetemei évente több ezer fakó keselyű halálát okozzák Európában – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

A diklofenák hatóanyagú gyógyszerek szermaradványai a kezelt háziállatok elhullásával nem illannak el. A tetemeken táplálkozó keselyűk szervezete különösen érzékeny a diklofenákra, és ha ilyen tetemet fogyasztanak, szinte minden esetben elhullanak.

Az ázsiai országokban a diklofenák okozta mérgezések miatt kevesebb mint 10 év alatt jelentősen csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. A diklofenák a legelőn hagyott haszonállatok tetemeinek csupán 1 százalékában volt jelen, mégis elegendő volt ahhoz, hogy az indiai szubkontinenst majdnem teljes keselyűállományát kipusztítsa.

Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyűállományának 95 százaléka, és csak Spanyolországban évente körülbelül 6000 fakó keselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez 10 év alatt 70 százalékos állománycsökkenést eredményezhet.

A madárvédők szerint a diklofenák betiltása nem befolyásolná kedvezőtlenül a haszonállatok egészségét vagy az állattartók megélhetését, mivel a piacon elérhető több olyan gyulladáscsökkentő szer, melynek hatása és ára hasonló és még a keselyűkre nézve is biztonságos. India, Pakisztán, Nepál és Irán már korábban betiltotta a szer használatát az állatgyógyászatban.

A kampányt öt európai madárvédelmi- és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, valamint a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte.