Gyilkosság miatt átköltöztetik a roma családokat egy ukrán faluban

-

Kitelepítik a romákat egy ukrajnai faluból egy kilencéves kislány meggyilkolása miatt.


A helyi lakosság nyomására rendkívüli ülésen döntött úgy az Odessza megyei Loscsinyivka vezetése, hogy kitelepítik a romákat.

Az ország déli részén múlt hét szombaton holtan találtak egy helybeli kislányt, akit az orvosszakértői vizsgálat szerint megerőszakoltak és több késszúrással megöltek. Egy húszéves roma férfit gyanúsítanak, aki előzetes letartóztatásban van.

A felháborodott lakosok egy héttel a bűncselekmény után tömegesen rátámadtak a romák otthonaira, jelentős károkat okozva: ablakokat zúztak be, bútorokat törtek és gyújtogattak. Ennek hatására a családok összeszedték holmiaikat és rövidesen elhagyták otthonaikat. A tiltakozó menet a járási hivatal elé vonult, követelve a romák kitelepítését. A rendbontás megoldására a helyi adminisztráció úgy döntött, hogy másnap megoldják a nyolc család elköltöztetését, mert másképp nem tudják szavatolni a romák biztonságát.

Magyarázatképpen annyi hangzott el a hatóságoktól, hogy a környéken egy rendőrőrs jut három falura. A hatóság szavai szerint a roma családok beleegyeztek a költözésbe.


Komoly sajtóvisszhangot váltottak ki a történtek


A körülbelül százötven fős falu lakosai úgy nyilatkoztak az országos tévének, hogy ők nem akarnak konfliktust a romákkal, de három éve, amióta odaköltöztek, nagyon sokat tűrtek el nekik. Azóta nincs béke az iskolában és egyáltalán a faluban. A gyilkosság az utolsó csepp volt a pohárban. A felvonulás éjszakáján csak konkrét ígérettel tudta megnyugtatni a falubelieket a rendőrség.