Gyilkos támadás egy svéd iskola ellen – még nem tudni, miért

Fotó: TT NEWS AGENCY / BJORN LARSSON ROSVALL

-

Hárman – köztük a támadó – meghaltak, ketten pedig megsérültek. Azt nem tudni egyelőre, hogy karddal vagy késsel támadott a helyi férfi.


Egy maszkos ember karddal – más források szerint késsel – támadott a diákokra és tanárokra egy nyugat-svédországi iskolában, Trollhättanben csütörtökön. Egy diák és egy tanár meghalt, valamint a támadó is, akit egy rendőr lőtt meg. A körzeti kórházba még bevitték, de nem élte túl a lövést – írta a The Local.


Az egyik kép, amit az öldöklés előtt a gyilkossal készítettek a gyerekek


A támadás csütörtökön reggel valamivel 10 óra után történt 75 kilométerre Göteborgtól, miután egy maszkot viselő férfi bement a helyi iskolába. A rendőrség szóvivője az eset után úgy nyilatkozott a férfi „több, késhez hasonló eszközzel” volt felfegyverkezve.

Egy tanár meghalt az incidensben. Két gyerek – egy 11 és egy 15 éves fiú – pedig súlyos szúrt sebet kapott, utóbbi a kórházban el is hunyt.

A támadó is meghalt. A rendőrökre akart támadni, amikor kétszer is rálőttek, az egyik el is találta A közeli kórházba még bevitték, de ott meghalt.

A helyi hírek, és képek tanúsága szerint a férfi egy Star Wars maszkot viselt, a diákok először azt hitték, az egész csak egy tréfa.


Amikor először láttam, azt hittem csak egy vicc. Maszkot és fekete ruhát viselt, és egy hosszú kard is volt nála. Néhány gyerek szeretett is volna vele és a kardjával egy képet készíteni

– mondta egy meg nem nevezett gyerek a TT hírügynökségnek.


A svéd TV4 úgy tudja, a gyilkosság hátterében politikai indíték állhatott, mert a férfi a bevándorlásellenességéről volt ismert a helyiek körében. A rendőrség először nem reagált erre a kijelentésre, később azonban az ügy nyomozója, Thord Haraldsson azt mondta, hogy a vizsgálatuk része a támadó szélsőjobboldali kötődésének tisztázása is. Többet azonban nem mondott erről.

A 21 éves gyilkosnál már házkutatást is tartottak, ahol érdekes dolgokat találtak. Haraldsson azt is elmondta, hogy a férfi korábban még nem került a rendőrség látókörébe.
A Localnak egy diák így nyilatkozott:


Éppen egy osztályteremben voltam az osztályommal, amikor az egyik osztálytársamat felhívta a nővére, hogy figyelmeztesse, egy gyilkos van az iskolában. Így mi bezártuk a terem ajtaját, de a tanárunk még mindig kint volt a folyosón. figyelmeztetni akartuk őt, szóval páran kimentünk az osztályból, és akkor megláttam a gyilkost, aki maszkot viselt és egy kard volt nála. A gyilkos elkezdett üldözni engem, én pedig befutottam egy másik osztályterembe. Ha nem futok el, megölt volna. Nagyon félek. Mindenki retteg itt.

A támadás idejében mintegy 400, 6 és 15 év közötti diák tartózkodott az iskolában. A Svéd Iskolai Felügyelőség adatai szerint az iskolai 15 éveseinek csak 16 százaléka ment át minden tantárgyból. Ezzel Svédország 10 legrosszabb iskolája között szerepel.


A tanárok körzeti szakszervezetének elnöke, Larz Blomqvist szerint az iskolában nagyon rossz volt a gyerekek magatartása, ami a tanítást is megnehezítette. Azt azonban vitatja, hogy etnikai okai lehettek a támadásnak. „Nem tudok mindent, de nagyon valószerűtlennek tűnik” – mondta.

A támadást a svéd király, XVI. Károly Gusztáv és a miniszterelnök, Stefan Löfven is elítélte. Utóbbi azt mondta, ez egy sötét nap Svédország történetében.


Trollhättan egy iparváros, Göteborgtól 75 kilométerre északra.