Gyermeket vár Katalin hercegnő

Fotó: CHRIS JELF / CHRIS JELF

-

Az utódlási sorrendben az ötödik helyre születik, Harry herceg egy helyet hátrébb csúszik.


Harmadik gyermekét várja Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége – jelentette be a Kensington-palota. A trónörökös fiának és és hitvesének első gyermeke, György herceg 2013 júliusában, húga, Charlotte hercegnő 2015 májusában született.

A Kensington-palota szerint a 91 esztendős II. Erzsébet királynő elragadtatással fogadta az újabb dédunoka érkezésének hírét. Vilmos és Katalin harmadik gyermeke az uralkodó és férje, a 96 éves – a közszerepléstől visszavonult – Fülöp edinburghi herceg hatodik dédunokája lesz.

A palota közleményéből nem derül ki, mikor várható a harmadik gyermek születése. Katalin hercegnő – csakúgy, mint két előző terhességének korai szakaszában – ezúttal is heveny rosszullétektől szenved, és ezért már hétfői nyilvános programjait is lemondták. A hercegnőt a Kensington-palotában ápolják. A hercegnőt első terhessége idején kórházban is kezelték, és második várandóssága alatt is programokat kellett lemondani a rosszullétek miatt.

Az udvar mindkét terhesség esetben csak Katalin eltitkolhatatlan kórházi kezelése és a programok törlése miatt kényszerült arra, hogy a terhesség 12. hete előtt nyilvánosságra hozza a hírt. A brit udvari szokásjog alapján ez az a legkorábbi időpont, amikor általában bejelentik, ha a királyi családban gyermek érkezése várható.

György herceg és Charlotte hercegnő testvére az ötödik helyre kerül majd a brit trónutódlási sorrendben, a hatodik helyre utasítva a jelenlegi ötödiket, saját majdani nagybátyját, vagyis Harry herceget, Vilmos öccsét.

Vilmos és Katalin harmadik gyermekének trónöröklési helyét nem befolyásolná, hogy fiúnak vagy leánynak születik-e, ugyanis a brit kormány kezdeményezésére az elmúlt években elindított és kiteljesedett reformfolyamat eltörölte a királyi fiúutódok trónutódlási elsőbbségét. Így ha a hercegi házaspár harmadik gyermeke fiú lesz, akkor sem lépne nővére, Charlotte elé a trónutódlási sorrendben.