Gyerekkori barátnők meccselnek a chilei elnökségért

Fotó: AFP/Martin Bernetti / István Hajdu

Először fordul elő, hogy két nő – ráadásul két gyerekkori játszópajtás – mérkőzik meg az elnökségért Chilében, ahol vasárnap zajlik a választás második fordulója.


Szinte biztosra vehető, hogy a 2006 és 2010 közötti elnök, a balközép irányvonalú Michelle Bachelet (képünkön) lesz a győztes. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint este 10 órakor zárnak, és várhatóan két órával később már eredményt is hirdetnek. A 62 éves Bachelet fölényesen nyerte a november 17-i első fordulót is: a szavazatok 46,7 százalékát kapta. Fő ellenfele, a 60 esztendős, jobboldali Evelyn Matthei csak 25,2 százalékot szerzett, a további hét jelölt pedig messze elmaradt tőlük. Hiába kapott azonban csaknem kétszer annyi szavazatot Bachelet, mint Matthei, újabb fordulót kellett tartani, mivel a törvény szerint a voksok felét és még legalább egyet kell megszereznie egy jelöltnek a győzelemhez. A második fordulóban már csak az első forduló első és második helyezettje verseng. Michelle Bachelet a balközép Új Többség nevű – meglehetősen vegyes összetételű (kereszténydemokrata, szociáldemokrata, szocialista és kommunista) – szövetség jelöltjeként indult. Evelyn Mattheit a Szövetség Chiléért nevű jobboldali tömörülés támogatta. Matthei választási kampányában a még hivatalban lévő Sebastian Piñera elnök piacbarát politikájának folytatását ígérte. Piñera nem indulhatott, az alkotmány értelmében ugyanis a hivatalban lévő elnök közvetlenül mandátuma lejárta után nem választható újra.


Régi, szép idők

Bachelet és Matthei igen régi ismerősök: gyermekkorukban egy légi támaszponton játszópajtások voltak. Apáik, Alberto Bachelet és Fernando Matthei a chilei légierő kötelékében ugyanott szolgáltak, és összebarátkoztak egymással. A barátságnak azonban az 1973-as, véres katonai puccs véget vetett, mert Augusto Pinochet tábornok diktatúrája a Matthei családnak felemelkedést, míg a rendszernek ellenálló Bachelet famíliának szenvedést hozott. Michelle Bachelet apját megkínozták, akárcsak anyját és őt magát. Apja börtönben halt meg, ő anyjával száműzetésbe menekült, most pedig – 40 évvel a puccs után – jó eséllyel ismét elnök lesz. Bár a két rivális már régóta nem barát, annyi azért megmaradt gyermekkorukból, hogy keresztnevükön szólítják és tegezik egymást nyilvános tévévitán is.

Mi érdemes tudni Chiléről?

Chile az utóbbi években számottevő gazdasági növekedést mutatott fel, amelyet fő ásványkincse, a réz világpiaci drágulásának köszönhet. A lakosság jó része azonban úgy érzi, nemigen élvezheti a fellendülés gyümölcseit, mert a gazdagság és a hatalom továbbra is egy igen szűk réteg kezében összpontosul. Bachelet választási programjában egyebek közt az szerepel, hogy megemeli a vállalati adókat, a megnövekedett állami bevételből pedig széles körű oktatási reformot hajt végre.