Gyerekével ment az Iszlám Államhoz a brit nő, de meggondolta magát

-

Tareena Shakil az első brit nő, aki visszajött az Iszlám Államtól, és terrorizmus vádjával bíróság elé állították. Ő azt vallotta, elrabolták, és sikerült megszöknie, de közben képek kerültek elő róla, amelyeken ő és kisfia is fegyverrel pózol.


A 26 éves Shakilt azzal vádolják, hogy az iszlám Államot népszerűsítette a közösségi médiában, majd megszökött, hogy kisfiával együtt csatlakozzon a terrorszervezethez.


A nő 2014 októberében azt mondta a családjának hogy hátizsákos túrára megy Törökországba, csakhogy Szíriában bukkant fel. A bírósági tárgyalásán bemutatott képek szerint Shakilt tavaly februárban tartóztatták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahol egy Törökországból érkező járattal szállt le.

Ő maga azt vallotta, hogy elrabolták, és az Iszlám Állam fővárosának tekintett Rakkában tartották fogva Szíriában, vagy 60 másik nővel együtt. A menekülés egyetlen útja az volt, ha a nők feleségül mentek a katonákhoz – vallotta. Neki három hónap után sikerült megszöknie, látott közben katonákat, de senki nem jött utána. Végül megpillantotta a török határt, futni kezdett, majd segítséget kért a határon posztoló török katonáktól.

Az ügyészek szerint ugyanakkor a nő nem mondott igazat, a többi között még Szíriából azt közölte a családjával, hogy boldog. Fotókat is bemutattak a bíróságnak, amelyeken ő és gyermeke is az Iszlám Állam jelképével ellátott ruhában van, és fegyverrel pózol a kamera előtt.

A nő ügyvédje szerint védence valóban Szíriába utazott, és később hazudott a hatóságoknak, de szerinte semmi rosszat nem tett. A bírósági eljárás körülbelül három hét múlva fejeződik be.