Gyereket is bevet az Iszlám Állam a britek ellen

-

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állítólagos „brit kémek” kivégzését bemutató, Nagy-Britanniát fenyegető videót tett közzé. Öt embert lőttek agyon a felvételen.


A felvételen egy tökéletes angolsággal, brit akcentussal beszélő álarcos férfi azt üzeni David Cameron brit miniszterelnöknek, hogy Nagy-Britannia el fogja veszíteni az Iszlám Állam ellen viselt háborúját, „ugyanúgy, ahogy az iraki és az afganisztáni háborút is elvesztette”.

Azzal fenyegetőzik, hogy az Iszlám Állam fennmarad, folytatja a dzsihádot, áttöri a határokat és egy nap lerohanja Nagy-Britanniát, ahol ezután bevezetik az iszlám jogrendszert. A Telegraph szerint az Iszlám Állam egy új terrortámadással is megfenyegette Nagy-Britanniát.

A felvételen ezután öt, narancssárga rabruhába öltöztetett férfit agyonlőnek egy sivatagi helyszínen. A videón beszélő férfi szerint a megölt öt ember „Nagy-Britanniának kémkedett”.

A felvételen egy négy év körüli kisfiú szintén angol akcentussal azzal fenyegetőzik, megöli a nem muszlimokat.

A BBC által vasárnap este megszólaltatott stratégiai elemzők szerint lehetséges, hogy az új videofelvételen beszélő álarcos férfi az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb, tavaly megölt, brit állampolgárságú kivégzőjének „utódja”.

A 27 éves Mohammed Emwazit - akit a brit sajtó „Dzsihád John”-ként emlegetett - az amerikai légierő ölte meg novemberben Szíriában, drónok bevetésével.

Emwazi Kuvaitban született, de hatéves korában szüleivel Nagy-Britanniába költözött. A londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást, majd Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Nem sokkal később feltűnt azokon a videókon, amelyek James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig, valamint egy japán újságíró, Goto Kendzsi brutális meggyilkolását mutatták.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében a narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben.

London már az első brutális gyilkosságról 2014 nyarán közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, tavaly pedig - nem sokkal megölése előtt - kétséget kizáróan megállapították személyazonosságát.