Gyerekeket toboroznak a dzsihadisták Franciaországban

Fotó: MTI/EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

-

A belügyminiszter szerint szinte nincs nap, hogy ne hiúsítanának meg merényletet.


A francia rendőrség Párizsban őrizetbe vett egy terrorcselekmény elkövetésére ajánlkozó fiatalt. Az elfogott fiatal kapcsolatban állt merényletekhez köthető egyik dzsihadistával is. A 2001 szeptemberében született - 15 éves - gyanúsítottat a francia belső hírszerzés, DGSI hallgatta ki. Kiderült, hogy a kamasz kapcsolatban állt Rachid Kassim dzsihadistával. Kassim neve egy héttel korábban is felmerült, amikor egy radikalizálódott női csoport ellen nyomoztak. Szombaton egy másik 15 éves fiatalt is letartóztattak Párizsban. Ő szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.

Franciaországban 2015 óta 238-an vesztették életüket terrortámadásokban. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap azt mondta: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.