Gyerekek skandáltak a Krímre látogató orosz elnöknek

-

Ukrajna tiltakozott, mert Putyin utazását nem egyezették a kijevi külüggyel.


Vlagyimir Putyin a Krím félszigetre látogatott. Az orosz elnök az Artek gyermektábort kereste fel. A területet Oroszország 2014 tavaszán csatolta el Ukrajnától. Putyin a félszigeten táborozó gyerekeknek azt mondta, hogy Artekben akár életre szóló barátságokat is köthetnek.

Arteket 1925-ben nemzetközi gyermektáborként hozták létre a Szovjetunióban. Putyin szerint a tábor az elmúlt években nehéz időket élt, mostanra ismét újjáéledt mint nemzetközi gyermekintézmény. A tudósítások szerint a gyerekek kitörő tapssal, és "köszönöm" skandálással hálálták meg az elnök szavait.

Orosz források szerint a mostani üdülésen részt vesznek olyan gyermekek, akik az Egyesült Államokból, illetve Japánból érkeztek, egyik szülőjük viszont orosz állampolgárságú. A gyerekek közül néhányan a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár területekről érkezettek is.

A mostani turnuson arra a Samantha Smith amerikai iskolás lányra emlékeznek, aki a hidegháború alatt, 1982-ben levelet küldött Jurij Andropovnak, a Szovjetunió Kommunista Pártja akkori főtitkárának, megkérdezve tőle azt, hogy háborút akar-e vagy békét. A szovjet vezető meghívta Samanthát látogatásra a Szovjetunióba, és eljutott az Artek gyermektáborba is. A lány 13 évesen, 1985-ben halt meg repülőszerencsétlenségben.

Kijev az orosz külügyminisztériumnál jegyzékben tiltakozott Putyin újabb krími látogatása miatt. Az ukránok azért tiltakoztak, mert Moszkva most sem egyeztette Putyin látogatását ukrán területen – Kijev "ideiglenesen megszállt területnek" tartja a Krím félszigetet.

Oroszország szeptemberben a szevasztopoli kísérleti atomreaktort védő dandárt irányította át a gyermektábor védelmére.