Gyerekek fulladtak menekülés közben az Égei-tengerbe

-

Hat afgán menekült gyermek, köztük egy hat hónapos csecsemő holttestét emelték ki a tengerből a törökök az Égei-tenger keleti partjainál, miután gumicsónakjuk elsüllyedt a Görögországba tartó úton – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Minden újraélesztési kísérlet sikertelennek bizonyult.


Öt másik menekültet, köztük egy 12 éves fiút, Cesme üdülőhelynél mentett ki a parti őrség. Valamennyien mentőmellényükben, erősen áthűlve lebegtek a vízen. A hatóságok még két másik menekültet keresnek.

Az emberek a rossz idő ellenére indultak el a török városból Híosz görög szigetre. A csónak az után kezdett süllyedni, hogy a szerkezet megerősítését szolgáló faváz szétesett, és így a járműbe víz került.

Ebben az évben emberek százai fulladtak a vízbe, köztük gyermekek tucatjai.

Közben Törökország fokozta erőfeszítéseit azért, hogy megállítsa a tengeren Görögországba tartó menekülthullámot. Múlt héten 3000, Iránból, Irakból, Afganisztánból és Szíriából érkezett migránst és menedékkérőt állítottak elő a hatóságok a szintén nyugat-törökországi Ayvacik városban, amely a fő kiindulópont Leszbosz görög sziget felé. Korábban Törökország és az Európai Unió vezetői olyan megállapodást kötöttek, amely szerint Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felgyorsítása és egy komoly pénzügyi segítség fejében segít a nemzetközi közösségnek a menekültválság megoldásában.