Gyerekek ezreit fogdossák vagy megerőszakolják az amerikai iskolákban

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Getty Images/iStockphoto

-

Az áldozatok gyakran hallgatnak, de az iskolák is elmulasztják jelenteni az incidenseket.


Több ezer iskolást, sőt óvodást ér szexuális támadás, főleg kortársaik részéről az USA iskoláiban – írja az AP a rendőrségi bejelentéseket összesítő rendszer adatai alapján. A legtöbb támadás abból áll, hogy a gyermeket akarata ellenére fogdossák, de az esetek húsz százalékában nemi erőszak történik.

A támadások 10 éves kor körül ugrásszerűen megszaporodnak, de az esetek mintegy 5 százalékában az áldozat nem több 5-6 évesnél, és a támadó szinte mindig az áldozattal egykorú. A tízévesnél fiatalabbaknál még az áldozatok 41 százaléka fiú, a tizenéveseknél már túlnyomó többségében lányokat éri több támadás, ebben a korcsoportban csak minden tizedik áldozat fiú.

"Az iskolák számára az a kérdés, hogy hogyan lehet mindezt megakadályozni, mit kell tenni, hogyan lehet segíteni az áldozatoknak" – mondta Fatima Goss Graves, a Nemzeti Nőjogi Központ vezetője. Ez a szervezet nyerte meg azt a pert 1999-ben az amerikai legfelsőbb bíróságon, melyben a bírák kimondták: az iskolák felelőssége, hogy foglalkozzanak a diákok közötti szexuális támadásokkal.

Az AP szerint az elemzett statisztika csak a bejelentések mintegy harmadát tartalmazza, a legnagyobb városok adatai például nincsenek köztük. A szexuális bűncselekmények többségét az áldozatok nem is jelentik.

Az összeállításban kiemeltek néhány támadást és a következményeiket. A pennsylvaniai Allentown egyik iskolájában egy ötödikes zaklatott több elsőst. Az eset miatt több jogi eljárás indult, és a bíróság elmarasztalta az iskolát, mert nem tett eleget – néha pedig semmit sem tett – a támadások megakadályozására. Nem zárult le még viszont az az ügy, melyben egy ötéves kisfiú sírva mondta el édesanyjának, hogy nem akar többé barátkozni az egyik csoporttársával. Az édesanyjának nem merte elmondani, mi történt vele, de a testvérének azt mesélte el, hogy óvodás társa orális szexre kényszerítette.

A nyugat-virginiai Peterstownban egy hatéves kisfiút kényszerített orális szexre egy iskolabuszban egy 16 éves fiú. A támadót később elítélték.

A kaliforniai San Diego egyik óvodájában egy ötéves akarta orális szexre kényszeríteni csoporttársát a mosdóban. A szülők szóltak az igazgatónak, aki azt állította, hogy jelentette az esetet a hatóságoknak, ám amikor később kérdőre vonták, úgy tett, mintha nem tudná, hogy a szülők miről beszélnek. Az ügy peren kívüli megállapodással zárult.

Az oregoni Newport egyik iskolájában 5 szülő is arra lett figyelmes, hogy elsős gyermeküknek viselkedési zavarai lettek. Azt hitték, két iskola összevonása viselte meg őket, de kiderült, hogy egy másik diák fogdossa őket, mutogatja magát, és fenyegetőzött, hogy ne mondják el senkinek a történteket. Az iskola házon belül akarta megoldani az ügyet, de a szülők végül a rendőrséghez fordultak, a pedagógusok és az igazgató pedig beismerték, hogy elmulasztották jelenteni a történteket. Végül kártérítést fizettek a családoknak. Az ügy vége az lett, hogy három áldozat soha nem tért vissza az iskolába. Az őket bántalmazó fiút nem távolították el az iskolából.