Gyerekcsontvázat találtak a Balatonnál egy római kori romban

-

Négy és nyolc év közötti lehetett az a kisgyerek, akinek a csontvázára a fenékpusztai római kori erőd ásatása közben bukkantak a régészek.


Egyelőre nem tudni, hogy a Balaton római neve, a Pelso után Pelsina névre keresztelt gyermek csontváza mikor és miként került a mintegy 600 négyzetméteres fürdő egyik medencéjének aljára. A gyerek nemét egyelőre nem sikerült meghatározni. A régészek egyelőre annyit tudnak biztosan, hogy a feltehetően a 4. században épült, 15 hektáros római erőd klasszikus fürdőjét már nem használták, amikor a kisfiú vagy kislány holtteste odakerült, valószínűleg a későbbi századokban.


A gyerek csak érdekesség

A Keszthelyhez tartozó Fenékpuszta területén 2009 óta folyik német és magyar együttműködésben az egykori erőd vagy inkább erődváros régészeti kutatása, bár már 130 évvel ezelőtt is voltak itt kezdetleges feltárások. A gyermekcsontváz inkább csak egy érdekessége az idei munkáknak. A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a 4. században épült római erőd jelentőségét sokkal inkább az adja, hogy az akkori Pannónia tartomány egyetlen olyan központja, ahol a rómaiak utáni korszakot is nyomon lehet követni. A limes, vagyis a római birodalom egykori határvonalának itt lehetett az egyik olyan logisztikai központja, ahonnan mezőgazdasági termékekkel látták el nagy körzetben a katonaságot.

Az erőd már méreteiben is mutatja a jelentőségét, hiszen 15 hektáros, szabályos négyszög alakú területet zárt körbe, falait összesen 44 torony övezte, ezek valószínűleg a katonák lakótornyai is voltak egyben. Mostanáig 27 épület alapjait tárták fel, köztük gabonatárolókat, kisebb villákat és reprezentációs célokat szolgáló palotát, a négy égtájra nyíló kapuiból hármat, valamint a római fürdő nyomait. Mindezek mellett a rómaiak kivonulása után, már a 6–7. század körül épülhetett az a kora keresztény bazilika, amelynek kövei szintén a falon belül álltak.