Gyengült a hrivnya, az ukrán elnök nagyon meggazdagodott

Fotó: MTI / EPA / Pool / Mikola Lazarenko

-

Petro Porosenkónak egy év alatt majdnem meghétszereződött a bevétele. 2014 egy ötmilliárd forintos év volt.


A BBC orosz nyelvű oldala nézte át az ukrán államfő 2014-es adóbevallását. Eszerint 369 millió hrivnyát (4 milliárd 942 millió forintot) keresett a múlt évben. Ez az összeg több mint hétszerese a 2013-as adóbevallásában bevallott 51 millió hrivnyának (682 millió forintnak).

Szakértők szerint az biztos, hogy a két összeg közti jelentős különbség részben a hrivnya jelentős gyengülésére vezethető vissza. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy csak ezzel nem magyarázható az elnök bevételének ilyen mértékű növekedése.

A Forbes amerikai gazdasági lap szerint Porosenko Ukrajna nyolcadik leggazdagabb embere, személyes vagyonát 750 millió dollárra becsüli.


A tavaly május 25-én elnöknek választott Porosenko vagyonának jelentős része a Roshen édesipari cég bevételei adják. Az édességet készítő, a világon 18. legnagyobb ágazati vállalatnak Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában és Magyarországon is vannak gyárai. Emellett az elnöknek más területeken is vannak befektetései, a biztosítótársaságoktól kezdve az autógyártáson át a médiáig.

Az ukrán alkotmány tiltja az elnöknek, hogy üzleti tevékenységet folytasson. Porosenko azt állítja, hogy cégeit már nem ő irányítja, külföldi cégeket bízott meg az eladással. A BBC szerint azonban eladás egyelőre még nem történt.

Az elnöki hivatal vezetője szerint azért nem, mert nem találnak vevőt. Ugyanakkor a sajtóban megjelent információk szerint a svájci Nestlé 1 milliárd dollárt ajánlott a Roshenért, de az eladó ennek háromszorosát kéri.