Gyengén szerepelt a Smer a szlovákiai megyei választásokon

Fotó: MTI/EPA / Filip Singer

-

Rekordot döntött a részvételi arány a szombaton tartott szlovákiai megyei választáson. A négy évvel ezelőttihez képest a jobbközép ellenzéki pártok jobban, Robert Fico kormánypártja, a Smer-SD pedig jelentősen gyengébben szerepelt. A felvidéki magyar választók voksaiért folytatott küzdelemben a Magyar Közösség Pártja jobban szerepelt, mint a Most-Híd.


Szlovákia történetének ötödik megyei választása több meglepetést is hozott. Az egyedüli, amelyet kedvezőnek értékeltek, a minden korábbinál magasabb választói részvétel. A szombati voksoláson a több mint 4,4 millió szavazásra jogosult 29,95 százaléka, azaz több mint 1 millió 348 ezer választó vett részt. Ez ugyan még mindig viszonylag alacsony a parlamenti és a helyhatósági választások 60, illetve 50 százalékához képest, de rekordnak számít a szlovák megyei választások történetében és jelentősen magasabb a négy évvel ezelőttinél, amikor a részvételi arány alig haladta meg a 20 százalékot. A részvétel megyékre bontva árnyaltabb képet mutat, a legnagyobb, 40 százalékot meghaladó arányban a besztercebányai megyében szavaztak, a legkevesebben a jelentős részben magyarok által is lakott Nagyszombat megyében (24,74 százaléknyian).

A megyei választás következő meglepetése a jelöltjeiket javarészt széles koalícióban indító jobbközép és liberális ellenzéki pártok előretörése, illetve a legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer-SD jelentős gyengülése. Négy évvel ezelőtt még a Smer vagy a támogatásával indult megyeelnök-jelöltek nyolcból hétben győztek, most ez csak két megyében, Trencsénben és Nyitrán sikerült. A megyei önkormányzatokba juttatott képviselők számát tekintve árnyaltabb a kép, a Smer gyengülése azonban látható. Az eredményeket egyelőre csak Peter Pellegrini, a párt alelnöke véleményezte. Azt mondta: pártja ugyan elvesztette dominanciáját, de nem indult el a lejtőn.

Nagy sikernek tudják be az eredményeket az öt megyében megyeelnöki posztot megszerző ellenzéki pártok, amelyek négy évvel ezelőtt csak Pozsonyban tudtak győzni. A két legerősebb parlamenti ellenzéki párt, a politikailag nehezen behatárolható, néhány éve protest pártként létrehozott, időnként jobbközépnek jellemzett OLaNO, illetve a Brüsszellel szemben kritikus, Richard Sulík által vezetett liberális SaS köré csoportosuló, széleskörű, megyénként változó összetételű koalíció jelöltjei Pozsony, Nagyszombat, Zsolna, Kassa és Eperjes megyékben szerezték meg a megyeelnöki posztot, s képviselőik száma is magasabb lesz a megyei önkormányzatokban az eddiginél. A megyeelnöki posztért folytatott küzdelemből egyedül egy megyében, Besztercebányán, került ki közvetlen párttámogatás nélkül indult jelölt, Ján Lunter. A politikailag eddig nem aktív nagyvállalkozónak az eddigi megyeelnököt, a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldalinak jellemzett ellenzéki parlamenti párt, az LSNS vezetőjét, Marián Kotlebát sikerült legyőznie.

A felvidéki magyar választók voksaiért folytatott, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar párt közötti párharc egyértelmű győztese az MKP lett. A magyarok által is lakott öt megyéből négyben (Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya) ért el jobb eredményt, mint a Most-Híd, amely egyedül Kassán szerzett több mandátumot.

Az az MKP-nak 33 megyei képviselője lesz, közülük hárman koalíciós jelöltként jutottak mandátumhoz, a Most-Híd 10 megyei képviselői helyet szerzett, közülük csak ketten jutottak mandátumhoz saját jelöltként. Négy évvel ezelőtt az MKP 39, túlnyomó többségükben saját listán indított képviselőt juttatott az önkormányzatokba, a Most-Híd-nak pedig 17 képviselői helyet sikerült szereznie, de közülük 13-an koalíciós listákon indultak.

Az MKP két megyében, Nagyszombat és Nyitra megyékben indított önállóan megyeelnök-jelöltet, a Most-Híd csak Nagyszombatban. A jelöltek által szerzett voksokat tekintve ebből a küzdelméből is az MKP került ki győztesen. Berényi József korábbi pártelnök, aki a nagyszombati megyében indult a posztért, több voksot szerzett, mint négy éve, a húszezer voks most a harmadik helyre volt elegendő. A Most-Híd által a nagyszombati megyében indított Rigó Konrádra valamivel több mint hatezren szavazatak. Farkas Iván, a felvidéki magyar párt Nyitra megyében önállóan indított jelöltje több mint 21 ezer szavazatot kapott, ez az ötödik helyet hozta számára.

"Abban az öt megyében, ahol a Magyar Közösség Pártja indított jelölteket és megyefőnökjelölteket, hoztuk a számokat" – mondta Menyhárt József, az MKP elnöke. A felvidéki magyar párt közleménye szerint nagy eredményt, hogy a regionális politikában megőrizték eddigi súlyukat, ami határozott lehetőségeket jelent a felvidéki magyarság számára is.

A Most-Híd sajtóosztálya az eredmények kapcsán örömtelinek értékelte a korábbiaknál magasabb választási részvételt és – utalva a besztercebányai megyére – a "szélsőségesek gyengülését".