Gyenge jegyekért nem ad diákvízumot a bevándorlási hivatal

-

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) gyenge jegyekért, komoly szándék hiányában nem adja meg a diákvízumot a magyar felsőoktatási intézménybe jelentkező külföldi állampolgárnak. Még akkor sem, ha az egyetem biztosítaná az egyéves felzárkóztató kurzust – írja a Nol.hu.


Egy pakisztáni állampolgár diákvízum-kérelmét több okra hivatkozva utasította el a bevándorlási hivatal – írja a Nol.hu. A BÁH ügyintézője és felettesei szerint Faroogi Hudasski Ahmad a 2014 októberében kiállított iskolai végbizonyítványa alapján „kifejezetten gyenge eredményekkel érettségizett, különösen azokból a tárgyakból, amelyek az üzleti tanulmányok alapját képezik”. Így a hivatal nem látja „sem a kérelmező szándékának komolyságát, sem a továbbtanulás sikerének lehetőségét” – ismerteti a lap.


A pakisztáni fiú a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolára jelentkezett, és bár az iskola sem tartja Ahmadot a főiskolai tanulmányok megkezdésére maradéktalanul felkészültnek, előírtak számára egy egyéves előkészítő kurzust. Ha ezt a kurzust sikeresen teljesítené, akkor kezdhetné meg tanulmányait. Csakhogy a BÁH döntése felülírta az egyetem döntését, diákvízum hiányában Ahmadnak a felzárkóztatást sem lesz lehetősége megkezdeni. Ugyanakkor a lap szerint a rendszerváltás óta bevett gyakorlat, hogy a nyelvi nehézségekkel küzdő vagy gyengén tanuló külföldit nem utasítják el azonnal, előbb megadják a lehetőségét, hogy részt vegyen egy felkészítő tanfolyamon.


A Nol.hu úgy tudja, hogy Faroogi Hudasski Ahmad egyébként nemcsak azért nem kaphatott diákvízumot, mert a BÁH túl gyengének jósolta a főiskolai tanulásra, hanem a hivatal nem látta bizonyítottnak a magyarországi tartózkodásának fedezetét sem. A fiúnak ugyanis nincs jövedelme, és a tanulmányait a szülei sem tudnák fedezni, a nagybátyja viszont igazolni tudta, hogy négymillió forintnak megfelelő összegű pakisztáni rúpiát helyezett letétbe Ahmad számára. A magyar szabályozás szerint azonban kizárólag családtagok fizethetik a harmadik országbeli kérelmező tandíját, márpedig a hazai törvények értelmében a nagybácsi nem számít családtagnak.


A lap hozzáteszi, hogy egyes, a külföldi diákokat magyar egyetemekre közvetítők szerint bizonyos országok mintha feketelistán lennének a BÁH-nál. Úgy vélték, a hatóság gyakorlata egy irányba mutat: nem rajonganak a szegény, rossz közbiztonságú és a terrorizmussal összefüggésben a hírekben gyakran szereplő országok diákjai iránt.