Gyáva pszichopatának nevezte az indiai kormányfőt Delhi főminisztere

Fotó: The India Today Group / Mail Today

-

Gyáva pszichopatának nevezte India miniszterelnökét kedden Delhi vezetője a két politikus közötti hatalmi harc legújabb fejleményeként, miután állítása szerint a szövetségi hatóságok a kormányfő utasítására átkutatták irodáit.


Arvind Kedzsrival, a 16 milliós delhi fővárosi közigazgatási körzet főminisztere a Twitteren jelentette be, hogy az indiai központi nyomozóiroda, a CBI házkutatást tartott hivatalában. Később közölte, hogy szerinte a házkutatást Narendra Modi miniszterelnök utasítására hajtották végre, aki „nem bír el velem politikailag, ezért ilyen gyávaságra szorítkozik”.


„Modi gyáva és pszichopata” – írta a Twitteren az indiai főváros vezetője.

A nyomozó hatóság egy neve elhallgatását kérő tisztviselője ugyanakkor azt mondta, hogy nem Kedzsrival, hanem a delhi kormányzat főtitkára, a korrupciós vizsgálat alatt álló Radzsendra Kumár irodáit kutatták át. A kormány pedig azt közölte, hogy a CBI független szervezet, amelyet a kormányfő nem utasíthat semmire. Erre reagálva Kedzsrival hazugnak nevezte a nyomozó hatóságot és a kabinetet, és folytatta a vádaskodást a Twitteren.

A központi kormány és a delhi vezetés azóta hadakozik egymással, hogy februárban Arvind Kedzsrival ellenzéki formációja, a Közemberek Pártja hatalmas győzelmet aratott a fővárosi választásokon a Modi vezette Indiai Néppárttal szemben. Kedzsrival szerint Modi azóta megpróbálja szabotálni a fővárosi vezetés munkáját, és meg akarja akadályozni, hogy Kedzsrival országos politikai mozgalmat építsen ki helyi sikereire támaszkodva.

A kabinet ezzel szemben Kedzsrivalt vádolja azzal, hogy a kormányfő heves és alaptalan bírálatával próbál reklámot csinálni magának, illetve hogy a kabinetre akarja kenni a városvezetés hibáit.