Gyárts prototípust a nappalidban!

-

A 3D-nyomtatás megjelenése nem csupán a gyártási folyamatokat és az egészségügyet forradalmasította, az általa kínált előnyökből a startupok is profitálhatnak.


Míg korábban nagy anyagi kihívást és akár hónapokig tartó várakozást jelentett egy termék prototípusának elkészítése, addig a 21. század talán egyik legtöbb figyelmet kapó vívmányával, a 3D-nyomtatással mindez jóval könnyebbé, egyszerűbbé, gyorsabbá és főként költséghatékonyabbá vált. Utóbbi azért is különösen fontos, mert sok startup küszködik az induláskor azzal a problémával, hogy befektetők és pénz híján ötlete nem tud fizikailag is testet ölteni, prototípus nélkül viszont szinte lehetetlen támogatókra lelni.

Ezt a 22-es csapdáját oldotta fel az induló vállalkozások számára is egyre megfizethetőbb 3D-nyomtatás, melynek révén bármilyen modell és forma, tetszőleges anyagból akár napok alatt elkészíthetővé válik. Ezekkel az eszközökkel kifinomult, összetett terveket is viszonylag rövid idő alatt, professzionális minőségben lehet megvalósítani, és a bonyolult alakzatok gyártása is jóval egyszerűbbé válik, mint a hagyományos prototípusgyártási technikákkal.

A prototípus elkészítése meghatározó pillanat egy startup életében. Lehetnek ugyanis bármilyen pontosak a mérnöki számítások, az eredmények mégsem hasoníthatóak a mintadarabbal elvégzett tesztekhez. A különféle modellezések és szimulátorok gyakran nem adnak tökéletes és teljes képet az eszközről, számos tanulság és következtetés vonható le akkor, amikor egy rendszer a valóságban is működésbe lép. Mivel az esetleges hibák kiküszöbölése a prototípus újra- és újragyártását jelenti, a 3D-nyomtatással sok esetben akár heteket, hónapokat, illetve tetemes összegeket spórolhatnak meg az induló vállalkozások.

Ami a startupok számára biztató, hogy hazánkban is egyre nő azon vállalkozások száma, akik 3D-nyomtatásra specializálódtak. Ennek, valamint a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már viszonylag olcsón igénybe vehetőek ezek a szolgáltatások, a következő években pedig a nyomtatók ára is tovább csökkenhet az IBISWorld előrejelzései szerint – írja a startupnation.com. Így akár a saját nyomtató beszerzése is elérhetővé válik a kezdő vállalkozások számára, ami jókora előnyt jelenthet az egyre kiélezettebb versenyben, ahol a gyorsaság fél siker.