Gyarmati törvénnyel akarnak bosszút állni a sajtón

Fotó: Mathias Eick, EU/ECHO

-

Dokumentumaik vannak arról, mit tett a mianmari hadsereg a rohingjákkal. Akár 14 év börtönre is elítélhetik őket.


Államtitok megsértéséért emeltek vádat a Reuters két tudósítója ellen Mianmarban. Va Lont és Kjav Szo Oot több rendőrrel együtt Rangunban vették őrizetbe december 12-én. A gyanú szerint titkos rendőrségi dokumentumokat szereztek meg a rohingja lázadók elleni hadműveletről. Az augusztusban kezdődött katonai művelet hatására több mint 650 ezer rohingja menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe.

Az újságírók ellen még a brit gyarmati időkből való törvény, alapján emeltek a vádat, és akár 14 év börtönre is elítélhetik őket – mondta Koin Maung Zaw ügyvéd. Az ügyvédek kérték, hogy védenceiket óvadék ellenében helyezzék szabadlábra, erről a bíró a január 23-i tárgyaláson dönt.

Va Lon 2016 óta a Reuters munkatársa, a rohingja kisebbség üldöztetéséről és a menekültválságról tudósított. Kollégája szeptember óta dolgozott a hírügynükségnek.

A szerdai tárgyaláson jelen voltak az ENSZ, Ausztrália, az USA és az EU képviselői, a bíróság épülete előtt miatt mintegy 30 ember tüntetett, mert Mianmarban csorbul a sajtószabadság.

Andreas Magnusson, az EU mianmari képviseletének gazdasági és politikai titkára azt mondta: barátként volt jelen a tárgyaláson, de az EU azt szeretné, ha a mianmari sajtó szabad volna. A Mianmarnak jelentős támogatást nyújtó unió egyik brüsszeli szóvivője közleményben szólította fel az ázsiai országot, hogy azonnal bocsássák szabadon az újságírókat. Ez az ügy fontos próbája annak, hogy Mianmar a katonai uralom után mennyire kötelezte el magát a demokratizálódási folyamat mellett.

Stephen J. Adler, a Reuters elnök-főszerkesztője azt mondta, a hírügynökség folyamatosan küzd azért, hogy engedjék szabadon az alaptalanul megvádolt kollégáikat. Az Amnesty International is azt követeli, hogy engedjék el az újságírókat.

Tavaly legalább 11 újságírót tartóztattak le Mianmarban. Jogvédők azzal vádolják Aung Szan Szú Kjí kormányát, hogy visszafordította a demokratizálódási folyamatot, amióta pártjuk, a nemzeti Liga a Demokráciáért 2016-ban megnyerte a választásokat.

Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára azt mondta, szeretnék felvetni a két Reuters-tudósító ügyét Mianmarnál, amikor csak erre lehetőség adódik, például amikor Kono Taro külügyminiszter a Najpjidóba látogat.