Gyárfás Tamás válaszolt Görög Zita pedofilbotrányos levelére

Fotó: Facebook/Görög Zita

-

A héten az Átlátszónak nyilatkozott egy nő, akit harminc évvel ezelőtt, 9 évesen többször molesztált és egyszer meg is erőszakolt az úszóedzője. A nagy botrányt kavart nyilatkozat után Görög Zita színésznő, műsorvezető, modell a Facebookon nyílt levelet írt Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének, aki válaszolt is neki.


„Azt hiszem, kevesen vagyunk, akik olyan házban akarunk lakni, ahol bűncselekmény történt. Ön egy ilyen ház tetején trónol – kezdte Görög Zita. – Értem, hogy nem Ön követte el ezeket a szörnyűségeket,


mégis anélkül él ezzel együtt, hogy az új lakókat megnyugtatná, nem fordulhat többet ilyen elő.

Az nem is kérdés számomra, hogy elő fognak-e kerülni még áldozatok, mert biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb bátorságot merítenek ezek a nők akkor is, ha a világ egyik legnehezebb történéséről kell beszélniük.”

Görög Zita szerint kézenfekvő dolog megkérdeznie, hogy „azok a fiúk, mára férfiak, akik ezek mellett a gonosztevők mellett szocializálódtak, mennyit engednek meg maguknak a medencében és azon kívül”. A színésznő szerint szakemberekkel karöltve felvilágosítást kellene tartania Gyárfás Tamásnak.A szövetség elnöke nyílt levélben válaszolt, leírva, hogy már korábban bejelentették, hogy a szövetség gyermekvédelmi program kidolgozását kezdte meg, amelynek koordinálására egy nemzetközileg is elismert szakembert, dr. Herczog Máriát – a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnökét, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagját – kérte fel.

„A program prevenciós jellegű, azaz nem azért indítjuk, mert a bántalmazás mindennapos probléma lenne az úszósportban. A szövetség elsősorban a közvélemény erőteljes, negatív véleményének hatására lépett a kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges gyermekek érdekeinek érvényesítéséért. Határozott szándékunk, kezdeményezésünk hozzájárul ahhoz, hogy az élet minden területén hasznosíthassák mindazokat a szakmai és módszertani tapasztalatokat, amelyeket összegyűjtünk, közzéteszünk. Pénteken délelőtt személyesen találkozom dr. Herczog Máriával, akivel már a konkrét lépéseket egyeztetjük” – írta az elnök.


Kiss László és Gyárfás Tamás


Gyárfás Tamás kitért arra, hogy szerinte az 55 évvel ezelőtt történtek vétkesei, Kiss Lászlóék megszenvedtek, az újonnan közzétett 30 évvel ezelőtti esetet pedig nem lehet minősíteni, mert szereplői ismeretlenek. „Olvashatjuk a félelmetes statisztikákat, miszerint a világban naponta több szexuális bűncselekmény történik, nem is beszélve a gyerekek bántalmazásáról. Szomorú, de ebben Magyarország sem kivétel. Ha úgy tetszik, sajnálatos, hogy egy fél évszázaddal ezelőtti ügy állította a középpontba ezt a mindenkor rendkívül aktuális problémát.”