Gyárfás nyomást gyakorolt Orbánra

Fotó: MTI

-

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a kamerák előtt próbált meg minél több pénzt kiharcolni Hosszú Katinkának Orbán Viktor miniszterelnöknél a kazanyi úszó-világbajnokságon.


Az úszószövetség Facebook-oldalán is megosztott felvételen jól látszik, hogy Hosszú Katinka második aranyérme után, az eredményhirdetés előtt Orbán Viktor gratulál neki és edző férjének, Shane Tusupnak. Gyárfás Tamás közben előhúz valamit a zsebből, és átnyújtja a miniszterelnöknek, aki azonban elutasítja. Gyárfás most elárulta, hogy mi volt a kezében.


Az eset videófelvétele:

Gyárfás Tamás: Bár elhatároztam, hogy nem reagálok a fórum felvetéseire, mégis elmondom: T. Miniszterelnök úr Katinka győzelmét követően megkérdezte tőlem, hogy otthon az érmesek mennyi jutalmat kapnak. Nem akartam tévedni, arra kértem Simicskó Istvánt, hogy segítsen. A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki pl. 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig - jelen helyzet szerint - annak pusztán a negyedéhez juthat.T. Miniszterelnök úr az érvényes elosztási elven meglepődött, és közölte, hogy ezt érdemes lenne átgondolni. Nem tűnik ösztönzőnek, hogy a második siker már nem egyenértékű az elsővel.Amikor Hosszú Katinka második kazanyi győzelme után, az eredményhirdetést megelőző gyülekezéskor az idézett névjegyet elővettem, azt szerettem volna elősegíteni - nem tagadom: kiprovokálni -, hogy T. Miniszterelnök úr a fentiekre vonatkozó véleményét az újabb vb-aranyát nyerő Katinkával megismertesse. ("I have to represent the interest of the swimmer", azaz "Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem" mondtam angolul - hogy a Shane is értse -, mintegy bocsánatkérően, amiért frissiben ezzel hozakodom elő.)A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét; az elképzelésem nem valósult meg. (Ennek ellenére nem adom fel, tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával díjazták volna: az annyi mint 19 ezer 30 forint.)Megragadva az alkalmat, hadd mondjam el: szerintem nem szolgálja a sportág érdekeit a további piszkálódás. Sikeres világbajnokságon vagyunk túl, amelyért köszönet jár mindazoknak, akik ezt elősegítették. Olimpia-, valamint - reményeink szerint - egy újabb sikeres világbajnokság előtt állunk. Ennek elősegítése érdekében nagyon össze kell fognunk. Aki erre kész, az a magyar úszás, mi több, Magyarország érdekeit szolgálja. Ennél pedig semmi sem lehet fontosabb.Sandor Szeles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhelyaugusztus 12., 20:39 · Sikertelen PR szereplés!!!Orbán Viktor nem fogadta el a Gyárfástól a névjegy kártyáját, ezután Gyárfás megszólalt angol nyelven: " I have to represent the interests of the swimmer" - azaz én képviselem az úszók érdekeiket. Ez hogy jön ide? Orbán Viktor,Hosszú Katinka és Shane Tusup jót nevettek ezen!!A videón látszik hogy Gyárfás idegeskedett , rágta az ajkat, idegesen vigyorgott stb. A Gyárfás nagyon szereti kihasználni az ilyen alkalmakat PR akcióra, ezzel mutatva a világ felé, hogy milyen körökben mozog. Hát ebből a videóból nem az jön ki, látszik a feszült kapcsolat a politikussal.

Posted by Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott on Friday, 14 August 2015

„T. Miniszterelnök úr Katinka győzelmét követően megkérdezte tőlem, hogy otthon az érmesek mennyi jutalmat kapnak. Nem akartam tévedni, arra kértem Simicskó Istvánt, hogy segítsen. A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki pl. 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig - jelen helyzet szerint - annak pusztán a negyedéhez juthat.


T. Miniszterelnök úr az érvényes elosztási elven meglepődött, és közölte, hogy ezt érdemes lenne átgondolni.

Nem tűnik ösztönzőnek, hogy a második siker már nem egyenértékű az elsővel” – kezdte Gyárfás.


Orbán Viktor adta át az érmet Hosszú Katinkának


„Amikor Hosszú Katinka második kazanyi győzelme után, az eredményhirdetést megelőző gyülekezéskor az idézett névjegyet elővettem, azt szerettem volna elősegíteni - nem tagadom: kiprovokálni -, hogy T. Miniszterelnök úr a fentiekre vonatkozó véleményét az újabb vb-aranyát nyerő Katinkával megismertesse. ("I have to represent the interest of the swimmer", azaz "Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem" mondtam angolul - hogy a Shane is értse -, mintegy bocsánatkérően, amiért frissiben ezzel hozakodom elő.)” – fogalmazott az úszószövetség elnöke.


Gyárfás próbált lobbizni Hosszúnak és férjének


Gyárfás hozzátette, hogy Orbán elutasítása ellenére nem adja fel, mivel abszurdnak tekinti, hogy aki kettő vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebb pénzt kapjon. Gyárfás kiszámolta: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával, azaz 19 ezer 30 forinttal díjazták volna.