Gyárfás: Jogos a hatástanulmány igénye

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Nagy öröm, hogy a magyar Országgyűlés szinte egységesen, 96 százalékos arányban támogatta a 2017. évi vb ügyét; a közös ügyünket – jelentette ki Gyárfás Tamás, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.


Gyárfás azután reagált így az MTI-nek, hogy az Országgyűlés – 164 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 2 tartózkodással – megszavazta kedden azt a kormánypárti javaslatot, amely több hatósági határidőt is lerövidít annak érdekében, hogy Budapest megrendezhesse a 2017-re tervezett úszó- és vízilabda világbajnokságot.Ez a szinte egyöntetű kiállás még inkább elkötelezi a szervezőbizottságot. Ha az uszoda időben felépül, a rendezés is méltó lesz a feladat nagyságához

– hangsúlyozta Gyárfás Tamás, aki elmondta, hogy ő maga is jelen lehetett a parlamentben a szavazáson, az egy nappal korábbi vitát pedig televízióban élőben követte. „Az a négy fő, aki nem támogatta az előterjesztést, nyilván azért tette – mint ahogy az az érveléskor is megfogalmazódott –, mert nem született az ingatlanra, a környezetre vonatkozó hatástanulmány. Ily módon mintegy rendezőként csak »beugrottunk«. Ugyanakkor az is tény, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök vezette pályázati bizottság a 2021. évi vb rendezési jogát nyerte el”. Gyárfás emlékeztetett rá, hogy a mexikói Guadalajara váratlan visszalépésével adódott egy helyzet, amelybe nem „»beugrottunk«, hanem lecsaptunk rá”.


Ha nem gyorsan cselekszünk, akkor a további jelentkezők egyike a kiválasztott. Az erre hivatottak úgy ítélték meg, az ország megbecsülése számára előnyt jelent, ha mielőbb bizonyítjuk a világnak, hogy Magyarország mire képes

–mondta a Magyar Úszó Szövetség elnöke, majd hozzáfűzte, hogy a hatástanulmány igénye jogos, de csak gyors döntéssel lehetett a rendezés jogát most megszerezni. „Mindemellett ott a másik komoly szempont: a Magyar Olimpiai Bizottság a 2024. évi olimpiai pályázat érdekében dolgozik, a színhely 2017. szeptemberi 15-i kijelölése előtt kedvező lehet egy sikeres úszó vb” – nyilatkozta Gyárfás Tamás az MTI-nek.