Gyárfás: Elhárultak az úszást fenyegető veszélyek

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Csütörtöktől a válogatott úszók rendelkezésére áll az Istvánmezei úti medence, így elhárult a veszély, amely a sportág legjobbjainak normális felkészülését fenyegette a december eleji rövid pályás Európa-bajnokságra.


A kedvező fejleményről Gyárfás Tamás, a hazai úszószövetség (MÚSZ) elnöke számolt be szerdán, miután előző nap Kiss László keserű hangú nyilatkozatot tett az uszodai lehetőségekről. A válogatott szövetségi kapitánya többek között arról panaszkodott: a Komjádi uszoda első körös felújítása drasztikusan csökkentette az eddig használt vízfelületet, és szinte teljesen ellehetetlenült a legjobbak felkészülése, ami a riói olimpiai szereplés színvonalára is kihat.

„Az előttünk álló 2017-es vb megköveteli az uszodák rekonstrukcióját, ugyanakkor a majdani létesítmények, így a Dagály mellett épülő úszópalota, de még a Tüskecsarnok sem áll rendelkezésre, miközben a Komjádi uszoda fedett medencéjét november 1-ig a sportolók nem használhatják a gépészet javítása miatt” – vázolta a helyzetet még kedden Gyárfás Tamás, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) részéről a jószándékot nem, de a cselekvést hiányolva.

Szerdára azonban cselekedni is sikerült: „Örömmel számolhatok be arról, hogy Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok nemrégiben kinevezett főigazgatója azonnal cselekedett, és arról tájékoztatott, hogy október elsejétől az úszók rendelkezésére bocsátják az Istvánmezei úton levő hatpályás, 25 méteres medencét.”

A MÚSZ első embere hozzátette: a hatékony és gyors megoldáshoz szükséges volt a KSI öttusa-szakosztálya irányítóinak megértésére, együttműködésére, akik átmenetileg más megoldást keresnek. Gyárfás leszögezte, hogy a magyar úszósport soha nem kapott ekkora támogatást, mint a jelen időszakban.

„Biztosra veszem, hogy bár a kapitány feladata az esélyek mérlegelése, a magyar úszósport a rövid pályás Európa-bajnokságon is kitűnően fog szerepelni; a veszélyek elhárultak” - fogalmazott az elnök.