Gyarapodnak az életbiztosítások

Fotó: MTI / Varga György

-

Szeptember végére csúcsot döntött az élet- és a nem életbiztosítások tartaléka is a biztosítók mérlegében. A hagyományos életbiztosítások is jól mentek.


Egyre fontosabb az öngondoskodás, ez látszik a biztosítók mérlegéből is – írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a harmadik negyedév végén már 2747,4 milliárd forint volt a biztosítók mérlegfőösszege, 72 milliárd forinttal több, mint az év végén, és ez újabb történelmi csúcsnak is számít.

Az életbiztosítási tartalékok gyorsan híznak, ami annak is köszönhető, hogy az életbiztosítások, azon belül pedig a nyugdíjbiztosítások népszerűsége töretlen. Szeptember végén az összes életbiztosítási tartalék összege megközelítette az 1900 milliárd forintot. Ebből 1240 milliárd forint ún. unit linked életbiztosításban volt, de a hagyományos biztosítások volumene is gyarapodott, és megközelítette a 657 milliárd forintot.

A hagyományos életbiztosításokban lévő megtakarítások mennyisége hosszú időn át csökkent, a fordulatot az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások hozták el, és 2014 óta lassan hízásnak indult az állomány. Míg azonban a unit linked biztosításokban elhelyezett megtakarítások mennyisége folyamatosan újabb csúcsokat dönt, a hagyományos életbiztosításoknál még nincs veszélyben a tíz évvel ezelőtti historikus rekord.