Gyárak álltak le a Chaba tájfun miatt

Fotó: MTI/AP/Yonhap / Park Csul Hong

-

Többen meghaltak és eltűntek. Víz alatt az ország legfontosabb kikötővárosa is.


Viharos széllökésekkel, heves esőzésekkel söpört végig Dél-Korea déli részén a Chaba tájfun. Az idei év 18. tájfunja helyi idő szerint szerdára virradóra csapott le Csedzsu szigetére. A viharban egy ember eltűnt, sok helyütt megszakadt az áramszolgáltatás, lakóházakban és más épületekben keletkeztek károk. Töröltek 26 repülőjáratot, amelyek az üdülőszigetet kötik össze az ország kontinentális részével és Kínával.

A legfontosabb kikötőváros, Puszan dokkjaiban második napja áll a munka, holott a tájfun már Japán felé halad. Ulszanban az egyik autógyár két egységében is felfüggesztették a termelést, mert víz szivárgott be a létesítményekbe. Leállt a termelés több déli partvidéki üzemben is, egy időre az egyik nagy hajógyár is bezárt. A puszani repülőtéren több mint 80 járatot töröltek, nem közlekedik a KTX gyorsvonat sem.

Puszanból és Ulszanból 5 ember haláláról adtak hírt, a közbiztonsági minisztérium ugyanakkor három halottról és három eltűntről tud.

A dél-koreai viharfigyelő központ szerint a Chaba várhatóan veszít az erejéből, és trópusi viharrá szelídül, mire Japánba ér.