Orosz bomba ölte meg az ötéves gyereket

-

Új karkötőjét és frissen pingált körmeit mutatja boldogan a fényképezőgépnek az az ötéves kislány Szíriában, akinek szívbemarkoló történetéről a Guardian számolt be, és aki egyike az orosz légicsapások civil ádozatainak.


Az ötéves Raghat családja a háború elől menekült Törökországba még 2012-ben. A kislány anyjával és testvéreivel tért vissza Szíriába október elején, mindössze hat napra, hogy meglátogassák a nagyszülőket. A város, ahol korábban éltek, hónapok óta békés volt, távol az Iszlám Állam által megszállt területektől.


Ennek ellenére az orosz harci gépek légitámadást indítottak a település ellen. Egy bomba mindössze tíz perccel az után találta el Raghatot és idősebb, matematikatanárként dolgozó unokatestvérét, hogy nevetős családi képek készültek róla. Karkötőjét és körmeit mutatja, és kisebb testvérét ölelgeti az utolsó fotókon.

A szeptember végén indított orosz légitámadások hivatalosan az Iszlám Államot és a terrorista csoportokat célozzák, de megfigyelők szerint a bombázásoknak azóta több száz civil áldozatuk van. Egyes csoportok arról számoltak be, hogy az orosz gépek szándékosan vesznek célba civilek lakta területeket is. Az amerikai légicsapásoknak is vannak civil áldozatai, míg a brit légitámadásoknál nem jelentettek ilyen eseteket.