Gyanúsan sok a névrokon a rivális pártokban

Fotó: MTI/Soós Lajos / István Hajdu

-

Semmi meglepő nincs abban, hogy rengeteg képviselőjelöltnek azonos a neve. Nem is csak a Baloghokról vagy Kovácsokról van szó, ennél jóval ritkább családneveket is viselhetnek olyan emberek, akik nem rokonai egymásnak. Az azonban már legalábbis figyelemre méltó, ha egy-egy megyében, közeli településeken egy bizonyos párt jelöltjeinek a neve hasonló. Az is érdekes, ha olyan pártokban tűnnek fel a név(?)rokonok, amelyeknek létrejöttüket tekintve közük lehet egymáshoz, és amelyek együttműködésére például a jelöltállítás során jelek mutatkoztak.


Ilyen az ÚMP és az ÚDP, amelyekről a pénzügyi visszaélés miatt hat évet börtönben töltött egykori MSZP-képviselő, Zuschlag János ezt mondta az [origo] hírportálnak: „Több pártnak segítettem, a sajtóban két párt neve terjedt el, az Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt. Mind a két párt vezetőit ismerem, miért is tagadnám, hiszen a Vas megyei pártépítés idején helyi pártvezetők voltak…” Az MSZP-ben – teszem hozzá én, hogy világos legyen. Volt közük az MSZP-hez az Együtt 2014 Párt alapítóinak is, amely nem azonos az ötpárti Kormányváltók között szereplő, Bajnai Gordon által létrehozott Együtt-tel. Tiner György pártelnök ugyanis korábban szocialista kerületi aktivista volt, és a most büntetőeljárás alatt álló Hagyó Miklós volt MSZP-képviselő munkatársa. Ezen kívül bejön a képbe a Csongrád megyei Zsombón bejegyzett Magyar Cselekvő Párt is, amelyről nagyon keveset lehet tudni azon kívül, hogy 2009-ben, még az előző választás előtt drámai felhívásban sürgette a „globális roma összefogás”-t. A Hamza Károly pártelnök által aláírt szöveg arra hívta fel a cigányságot, hogy „ne legyetek többé kiszolgálói egyetlen politikai erőnek sem! … Teremtsünk széles körű társadalmi megbékélést romák és nem romák között.Összeszedtünk furcsa „névrokonságokat” szomszédos vagy azonos választókerületekben, ugyanakkor különböző pártok színeiben induló jelöltek között. Kiderült már - az Index cikkéből -, biztosan nem véletlen, hogy Tiszaújvárosban két Budai nevű hölgy is részt vesz a vetélkedésben: Katalin az Együtt 2014, Mária az ÚMP színeiben. Sógoruk, Horváth Zoltán, az ÚDP jelöltje. Kevéssé valószínű, hogy Dominkó Dezső és Dominkóné Horváth Erika pusztán névrokon lenne. A férfi az ÚMP, az asszony az Együtt 2014 jelöltje szeretett volna lenni a Pest megyei Nagykátán, csak nem jött össze nekik a kellő számú ajánlás. Az pedig szinte biztosra vehető, hogy az ÚDP nyilvántartásba vett országos listáján szereplő Hozbor Aliznak, Hozbor Ádámnak és Hozbor Péternek van valami köze egymáshoz, még akkor is, ha a két előbbi más-más országrészben, Hajdú-Biharban és Zalában próbálkozott egyéni indulással, egyébként sikertelenül.


Esterházy Péter: Termelési regény

„Ha, akkor az véletlen.”

Az ÚDP Békés megye 3. és 4. választókerületében, Gyulán és Orosházán Kempf-Bereczki Máriát és Kempf Andrást indítja. Fejérben a Husztiak lettek nagyon sokan. Ez ugyan nem tekinthető ritka névnek, de az ilyen felállás már nem szokványos: a 3. választókerületben (Bicske) Huszti Lajos az Együtt 2014 és Huszti Dávid a Magyar Cselekvő Párt jelöltje. A 2.-ban, Székesfehérvárott egy másik Huszti Lajos a Magyar Cselekvő Párté és Huszti Józsefné az Együtt 2014-é. Ugyanezen megye 5. választókerületében, Sárbogárdon Huszti Róbertet indítja a Magyar Cselekvő Párt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1., nyíregyházi választókerületében Makula Andrásné az ÚMP és Makula Gábriel az ÚDP jelöltje. Indult volna a megyében Makula András is Nyírbátorban az Együtt 2014 és Makula Roland Kisvárdán az ÚMP nevében, de nekik nem sikerült. Jut egy Makula a szomszédos Hajdú-Bihar megye hajdúszoboszlói választókerületébe is, ő Krisztián és független jelölt. Végül egy érdekesség Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből: a sátoraljaújhelyi (5.) választókerületben Mata Szabolcs az ÚMP, Mata Szabolcsné az Együtt 2014 és Mata Szilárd A Válasz nevű párt jelöltje. Egy feltehetőleg másik Mata Szabolcs pedig a 4. választókerületben, Kazincbarcikán indul az Együtt 2014 részéről. A választási bizottságok határozatai általában nem tüntetik fel a jelöltek személyi adatait, az interneten olvasható jegyzőkönyvben pedig nincs nyoma annak, hogy az azonos nevek felkeltették volna a testület érdeklődését. Egyébként is: ha az érvényes ajánlások száma több volt, mint 500, akkor mással nem is foglalkozhatott a bizottság, mint hogy nyilvántartásba veszi a jelöltet.