Gyanús galambot tartóztattak le – az üzenet a kormányfőnek szólt

Fotó: BILDHUSET / Bengt Olof Olsson

-

Az India és Pakisztán közötti csatározásokban még provokatív lufikat is bevetnek.


Az északi Pandzsáb államban fogta el egy határőr azt a galambot, amelynél állítólag Narendra Modi kormányfőnek címzett, urdu nyelven írt fenyegető levelet találtak. A madarat őrizetbe vették. A levélben az áll, hogy „minden egyes gyermek kész felvenni a harcot Indiával”, és állítólag a Laskar-e-Taiba nevű pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet írta alá.

Az indiai televízióban bemutatták, hogy a kalitkába zárt madarat 3 egyenruhás őrzi.Az indiai hadsereg szombaton két lufit is talált. Az egyikhez urdu nyelven írt levelet is csatoltak: „Modi, ne hidd, hogy ugyanazok vagyunk, mint akik 1971-ben voltunk” – áll a két ország közötti háborúra utaló üzenetben.Indiában már elfogtak egy gyanús galambot a mostani letartóztatás helyszínétől nem messze. A madár faroktollait urdu nyelven írt szavak ékesítették. A szöveg megfejtéséhez egy muzulmán imámot hívtak segítségül, s mint kiderült, a madár tollaira a hét napjait írták rá – közölte a rendőrség.

Az India és Pakisztán között folyamatosan meglévő feszültség azóta nő, hogy ismeretlen fegyveresek szeptember 18-án rajtaütöttek Kasmírban egy indiai katonai helyőrségen, és megöltek 17 embert. A két ország határvédelmi erői folyamatosan magas készültségben vannak. Legutóbb múlt héten csaptak össze katonáik a vitatott hovatartozású, feldarabolt Kasmír határvidékén. A két fél egymást vádolta provokációval.


Tüntetőkre lőttek

Az is feszültséget okoz, hogy a himalájai régióban idén nyáron az elmúlt évek egyik legsúlyosabb India-ellenes tiltakozáshulláma bontakozott ki. A tüntetéseket egy népszerű lázadóvezér megölése váltotta ki. A kormányerők többször éleslőszerrel lőttek a tüntetők közé, több mint 80-an meghaltak, és ezrek sebesültek meg. India azzal vádolja Pakisztánt, hogy fegyveres csoportokat dob át a határon, és összetűzéseket provokál ki.

Kasmír India egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak többsége függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.