Gyanús doppingtesztek az európai focikupákban

-

Hatvannyolc focistánál mutattak ki magas tesztoszteronszintet a 2008 és 2013 között elvégzett ellenőrzések során, ám ezeket az eseteket az európai szövetség (UEFA) nem publikálta – állítja az ARD német televízió.


A médium arról számolt be, hogy az UEFA megrendelésére többségében az európai kupákban, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában 2008 és 2013 között 4195 vizeletmintát vettek 879 játékostól, közülük 68-nál – azaz 7,7 százalékuknál – magas tesztoszteronszintet állapítottak meg. Ez bizonyos esetekben akár doppingolásra is utalhat. Neveket nem közöltek. A mintákat 12 európai laboratóriumban elemezték ki.

Az UEFA nem tette közzé az eseteket, nem is kért B-próbákat, ugyanakkor az illetékesek azt javasolták, hogy idővel vezessenek be a kerékpárosokéhoz hasonlóan biológiai útlevelet a futballistáknál is. Az UEFA azt sem firtatta a laboroknál, hogy a magas tesztoszteronszint anabolikus szteroidok szedésével függhet-e össze.

Az európai szövetség az ARD beszámolójára reagálva visszautasította a doppinggyanút, továbbá azt is, hogy a tiltott szerek használata általános jelenség lenne a sportágban.

A német televíziós társaság – a brit The Sunday Times lappal együtt – augusztusban a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) vádolta meg azzal, hogy több száz közép- és hosszútávfutó gyanús vérmintáit tárolja 2000 óta, és mégsem tett semmit a doppingolók leleplezésére.