Gyakran netezik mobiltelefonról? El fog keseredni, ha ezt meglátja

-

Újabb felmérés, amin rosszul szerepel Magyarország: kevés mobilnetet kapunk egységnyi pénzért. Élen a finnek és a baltiak.


Mennyi adatforgalom jár 35 euróért (kb. 10500 forint) 4G-s hálózaton? - erre a kérdésre kereste a választ a finn Rewheel telekommunikációs cég. Adataik szerint az Európai Unióban több, mint százszoros különbségek is előfordulnak. Magyarország sajnos a lista végén kullog. A Rewheel metodológiája nagyon egyszerű: olyan tarifacsomagokat kerestek, amelyek korlátlan beszédet, smst tartalmaznak és az ehhez járó adatmennyiséget vizsgálták meg. Azokat az országokat tartották megfelelőnek, ahol a 35 eurós (nagyjából 11 ezer forintos) árhoz legalább tíz gigabájtos adatforgalom jár. Magyarországon ezt egyik mobilszolgáltató sem teljesíti, bár olyan van, amely tízezer forintért ad jelentős mennyiségű mobilnetet külön szolgáltatásként.


A felmérés szerint 35 euróért Finnországban 50 gigabájtnyi adatforgalom jár átlagban - a korlátlan beszéd és sms mellé -, de a finn mobilszolgáltatók között van, amelyik ennyiért már korlátlan adatforgalmazást is kínál. Őket az észtek követik, náluk ennyi pénzért 40 gigabájt használható fel. A francia, dán, lett, svéd, brit fogyasztók is tetemes mennyiségű (20 gigabájt) adatforgalmat realizálhatnak ekkora telefonszámláért. Őket követik az osztrákok (13 giga), majd egy újabb országcsoport: Litvánia, Lengyelország, Luxemburg mobilszolgáltatói 10 gigabájtot tesznek elérhetővé 35 euróért.

Innen azonban a Rewheel szerint egy „digitális szakadék" következik, a fennmaradó 17 EU-tagállamban ugyanis a fogyasztók ennyi pénzért már csak akkora mértékű adatforgalom engedélyezett, amivel már nem lehet nyugodtan videókat nézni a 4G-s telefonunkon.

Ebbe tartozik Magyarország is: nálunk 35 eurósnak megfelelő, korlátlan smst és hívást tartalmazó, csomaghoz többnyire ötszáz megabájtny adatforgalom jár. Ez a legjobb esetben is egy fél film, öt albumnyi zene, 15-20 nagyobb mobiljáték letöltésére elég. Ezzel hátulról a hatodikok vagyunk a sorban, csak Görögországban, Ciprusin, Máltán, Belgiumban és Bulgáriában kapnak kevesebbet a fogyasztók.

A tendencia ráadásul negatív, a Rewheel adatai szerint az elmúlt években a „4G olló" csak nyílt a megfelelő mennyiségű adatforgalmat biztosító tagállamok, és azok között, melyekben a ez a szolgáltatás az ára miatt még mindig eléggé korlátozottan vehető igénybe.