Guzmics volt a fociválogatott hőse, majd jött a 93. perc

-

A magyar labdarúgó-válogatott két percre volt a csodától, a 93. percig vezetett az emberhátrányban játszó Észak-Írország ellen, de végül 1-1-re végzett a belfasti Európa-bajnoki selejtezőn.


Eb-selejtező:

Észak-Írország – Magyarország 1-1 - élő közvetítés
Észak-Írország: McGovern – Baird, J. Evans, McAuley, McLaughlin – C. Evans (McGinn, 56.), Norwood, Dallas – Brunt, S. Davis – Lafferty
Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Elek Á. (Nagy Á., 23.), Kalmár – Dzsudzsák, Gera, Németh K. (Vanczák, 89.) – Szalai (Priskin, 68.)
sárga lap: Lafferty (10.), McLaughlin (72.), ill. Guzmics (19.), Leandro (42.), Priskin (84.), Németh (89.)
piros lap: Baird (81.)
gólszerző: Lafferty (93.), ill. Guzmics (74.)


Eddig ötször játszottunk az északírekkel, ebből négy meccset megnyertünk, háromszor vendégszerepelt a magyar válogatott a mostani ellenfél otthonában, és mindannyiszor győzni tudott. Bernd Storck szövetségi kapitány a románok elleni meccs előtt elégedett lett volna a döntetlennel, ám most azt mondta, hogy győzni szeretne Belfastban, hiszen egy vereséggel gyakorlatilag elúszna a biztos kijutást jelentő első két hely valamelyike. Az északírek azonban úgy vágtak neki a meccsnek, hogy egy győzelemmel biztosan kvalifikálják magukat a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra.


Mindenkinek kellett a győzelem

Ez meg is látszódott a hazaiak játékán, hiszen azonnal nekiestek a magyar válogatottnak. Ahogy azt várni lehetett, a klasszikus brit focival támadtak, ívelgettek, szélről adták be a labdákat, de volt egy-két trükkösebb megoldásuk is, amikor pontrúgásból próbáltak veszélyeztetni. Az oszlopát, Juhász Rolandot veszített magyar védelem azonban Guzmiccsal és Kádárral középen egészen jól zárt az erős és gyors északírekkel szemben.


Kádárék sokáig jól állták a sarat


Támadásban azonban csak két távoli gyenge lövésre (Dzsudzsák és Németh) futotta, a kezdőbe betett Kalmárnak és a teljesen súlytalan Szalainak momentuma nem volt, Németh még egyszer helyzetbe került, de azt les miatt visszafújták. A félidő közepén Elek megsérült, le kellett cserélni, helyére a mindössze 20 éves Nagy Ádám jött be. A Ferencváros védekező középpályása most debütált a felnőttválogatottban, de egyáltalán nem volt megilletődve, bátran és nyugodtan szállt be a játékba.


Ugyan csere nem volt a szünetben, de a második félidőt jobban kezdte a magyar csapat, mint az elsőt, előbb Dzsudzsák szabadrúgását Gera centikkel csúsztatta a kapu mellé, majd a jobb oldalról Dzsudzsák nagyon jó ütemben húzott befelé, 18-20-ról lőhetett, de Szalai beleszaladt a lövésébe, így blokkolta. Közben az északírek is próbálkoztak beívelésekkel, de vagy kifejelték a magyar védők, vagy Király jött ki jól.


Nagy Ádám jól szállt be


A magyar csapat egyre többet jött ki a saját kapuja elől, már voltak kimondottan szép támadásépítések, az északírek pedig nem tudták ugyanazt a nyomást gyakorolni ránk, mint az első félidőben. Az egyre több magyar helyzet meg is hozta a gyümölcsét, a 74. percben egy szerencsés góllal ugyan, de megszereztük a vezetést. Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgása kicsúszott McGovern kezéből, Guzmics elé került a labda, amit a sérült Juhász helyére kényszerből a kezdőbe nevezett védő közelről a kapuba kotort. (0-1)


Guzmics gólja:


Az északírek nem voltak hozzászokva a vereségekhez ebben a selejtezősorozatban, Baird gyógyszere el is gurult, és borzasztó alattomos módon odarúgott Kalmárnak, a 81. percben villant is egyből a piros lap. Az emberhátrány ellenére persze támadtak a hazaiak, mi pedig nem tudtuk kihúzni a végéig. A játékvezető ötperces hosszabbítást mutatott, a 93. percben pedig Guzmicséhoz hasonló gólt lőttek az északírek: egy szöglet és egy lövés után Királyról kipattant a labda, a nyolcadik meccsén hetedik gólját szerző Lafferty pedig két méterről a kapuba passzolt. (1-1)


Guzmics (középen) jól játszott, és majdnem győztes gólt lőtt


A csoport másik két meccsén Finnország 1-0-ra verte hazai pályán a Feröer-szigeteket, Románia pedig otthon 0-0-t játszott Görögországgal.

Két fordulóval a vége előtt a csoport állás:
1. Észak-Írország 17 pont
2. Románia 16 pont
3. Magyarország 13 pont
4. Finnország 10 pont
5. Feröer-szigetek 6 pont
6. Görögország 3 pont.
Az első kettő automatikusan kijut az Eb-re, a harmadik pótselejtezhet.

A magyar válogatott a Feröer-szigeteket fogadja, majd Görögországban zárja a sorozatot.