Gurulnak a zsetonok az államkasszába

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Tavaly 1,2 millióan kaszinóztak Magyarországon, s összesen 7,6 milliárd forint adót, díjat fizettek be a költségvetésbe a kaszinók.


Andy Vajnához vándoroltak a szerencsejátékosok – ez szűrhető le a játékkaszinók forgalmi adataitól. Képviselői kérdésre Tállai András, az NGM államtitkára azt válaszolta: tavaly 1,2 millióan látogatták meg a kaszinókat, s összesen 183,6 milliárd forintot játszottak el, illetve váltottak ki zsetont. A játékkaszinók összesített — a tiszta játékbevételre és a borravaló 50 százalékára kiterjedő — játékadóalapja 27,4 milliárd forint volt. Ennek alapján a számított játékadó 2015-ben 7,4 milliárd forint volt. Ebből le lehet vonni a koncessziós díj jelentős részét. A befizetett adó így koncessziós díj nélkül 3,3 milliárd forint volt, a koncessziós díj pedig 4,3 milliárd. Vagyis mindösszesen 7,6 milliárd forint folyt be a kaszinóktól az államkasszába.


Andy jól járt


Ehhez képest 2011-ben jóval kevesebb, vagyis 3,6 milliárd forintot fizettek be a játékkaszinók. A félkarú rablókat 2012 végén számolták fel azzal, hogy brutális mértékben megemelték a gépek után fizetendő fix adót, ami mellé egy százalékos adót is kaptak az üzemeltetők. Ezt azonban nem tudták kigazdálkodni, így befejezték a gépüzemeltetést a cégek – 22 ezer játékgépből egy-kétezer maradt csak meg 2012 végére.

A játékgépek után a fénykorban meglehetősen sokat, 15-20 milliárd forint adót fizettek, ez egy füst alatt gyakorlatilag elpárolgott. Vagyis abban az időben, amikor a kaszinók 2011-ben 3,6 milliárd forintot fizettek be, akkor a félkarú rablók után ennek sokszorosa folyt még be a költségvetésbe. Ennek fényében a tavalyi 7,6 milliárd forint messze elmarad attól, ami öt éve befolyt kaszinók, gépek révén. A kormány terve ugyanakkor valamelyest bejött, hiszen a cél az volt, hogy a kocsmákból a kaszinókba menjenek játszani az emberek.