Gurmék mennyországa tárta ki kapuit a Millenárison - Gourmet Fesztivál

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Kezdetét vette az idei Gourmet Fesztivál, a legjobb hazai éttermek, ínyenc ételek és minőségi italok seregszemléje. Tavaly a séfek a gulyást készítették el a legváltozatosabb módokon, idén pedig a rakott krumpli kerül terítékre a fesztiválon a szakácsok saját elképzelései szerint, változatosan újragondolva. Gasztrokörkép a hazai vendéglátók élmezőnyéről.


A borús és hűvös délután ellenére viszonylag sokan kavarogtak a Millenáris park területén, ahol több mint száz étterem, kézműves kiállító, cukrászda, borászat vagy más, hazai topgasztronómiai szereplő kínálja portékáját megközelítőleg 700 és 1500 forint közötti árakon a vasárnapi zárásig. Legelőbb a frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha standjához vezetett utunk, ahol Sárközi Ákos séf tálalta saját rakott krumpliját, amelyet kifejezetten a Gourmet Fesztiválra talált ki. Korábban egy sajtótájékoztatón a három magyarországi Michelin-csillagos étterem főszakácsa bemutatta, hogyan is képzeli pontosan az újmódi rakott krumplit, amelyet Sárközi akkor ropogós chipsekkel készített el. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a séf most ismét valami újat talált ki: a leginkább egy apró lasagnére emlékeztető, réteges rakott krumplit selymesen krémes zakuszka mártásba helyezi, majd a két fajta burgonyából, parajból és kolbászkrémből készült burgonyatorta-szeletet friss vízi tormával, házi tejföllel és füstölt fürjtojással egészíti ki.    


-


Sárközi Ákos az illatozó ételt átadva még elmondta, szerinte valahogy így kell elkészíteni és tálalni a rakott krumplit, ugyanis ez a jellemzően nehéz és zsíros étel így könnyed előételként is fogyasztható, miközben minden hagyományos íz ebben a formában is érvényesül. Sárközi Ákos legközelebb vasárnap várja személyesen a hozzá látogató vendégeket. Aki finom borra vágyik, számtalan helyen csillapíthatja szomját, például a Bortársaság, a Divino borbár, a Légli szőlőbirtok vagy Gere Attila pincészetének nedűivel. A több tucat boros standdal ellentétben sört csak a Szent András Sörfőzdénél ihatunk, itt a híres Ogre sörük mellett meggyes, szilvás és fekete variációk közül válogathatunk.


Többek várakoztak türelmesen a KNRDY steakhouse bódéja előtt is, ahol tavaly a fergetegesen jó Wagyu-burgert ettük, ezért idén a menü másik szereplőjét, a szuperszaftos sült oldalast kóstoltuk meg krumplipürével és csemegeuborkával. A hús remekül fűszerezett és omlós, a húslével locsolt püré krémes, a savanyúság pedig kiválóan egészíti ki az ízeket – egyszerű, de hibátlan fogás. Az éhségrohamot leküzdve, de a kezdeti lendületből mit sem veszítve folytattuk a gasztrokörutat a Baltazár étterem standjához. Az itt sülő hízott kacsamáj illata szerintünk egyszerűen csalás, aki ennek ellen tud állni, annak nincs mit keresnie a Gourmet Fesztiválon. Éppen ezért meg kellett kóstolnunk az ázsiai sült krumplisalátával kínált belsőséget, amelyet előbb 60 fokos sütőben elősütöttek, majd forró wokban épphogy megpirítottak, végül a csípős-korianderes, julienne-re szeletelt burgonyára fektettek.


-


-


A fűszeres burgonya és a habkönnyű állagú, karakteres ízű szezámmagos kacsamáj kiváló párosítása lett a VS kedvence a fesztiválon, még akkor is, ha ezután még számos más ételt megkóstoltunk. A Baltazárnál ezenkívül nokedlival kínált csirkepörköltet ehetnek a hagyományosabb ízekre vágyók. Aki igazán ínyencnek akarja magát érezni az ínyencek fesztiválján, az a hétvégén vegye az irányt a Párizs-Budapest étterem standjához, és azon nyomban rendeljen egy csigaragut erdei gombákkal, szárított paradicsommal és provance-i fűszerezéssel. Bár a csigafogyasztást a rómaiak fejlesztették nagyipari szintre, a francia konyha is előszeretettel dolgozza fel a puhatestűeket.


-


A Párizs-Budapest tálaló séfje szerint nem könnyű megfelelően megfőzni a csigát, mert könnyen rágós és kemény lesz, szerencsére ők magabiztos szakértelemmel készítették el a kiváló csemegét, amely állagában leginkább a zúzapörkölthöz volt hasonló. Bátran ajánljuk mindenkinek, aki a megszokottól eltérő ízeket keres, mert a csigaragu talán az egyik legkülönlegesebb étel a Gourmet-n. Visszatérve a kissé hagyományosabb ízekhez, felkerestük a Balaton mellől érkező Malackrumpli bisztrót, ahol csodát művelnek a krumplival. A burgonyát a stand mellett felállított kemencében sütik ki mangalicazsírban, majd különféle feltétekkel – friss sóskapesztóval és szarvasgombás majonézzel – tálalják. Egyszerűnek hangzik, de a burgonya különleges íze és a rendkívül eltalált szószok miatt érdemes megkóstolni. Pesti István séf kérdésünkre elmondta, hogy kizárólag biogazdaságukból származó alapanyagokból dolgoznak, a krumpli például úgynevezett Laura fajta, gondosan válogatták a Gourmet Fesztiválra.  



Gourmet fesztivál

-


A dél-amerikából származó marhaszegyet hideg és meleg pácolásnak vetik alá, szuvidálják (mérsékelt hőfokon, lassan, vákuumban készítik), majd leheletvékonyra szelve halmozzák a háromféle mustárral és a rakott krumpliból kinyert koncentrátummal megkent zsemlék ölelésébe. Igaz, hogy a desszertek miatt céloztuk meg az Á table! francia pékséget, ám a lazacos-spenótos quiche-t észrevéve meggondoltuk magunkat. Az omlós tésztából készült pitetortában remekül harmonizál ízében és színében is a rózsaszínű halhús a paraj zöldjével, a fűszerezés pedig mindkét alapanyag karakterét kiemelte. - -

Gyomrunk tűrőképességének határán hazafelé vettük volna utunkat, ha nem pillantjuk meg a hamarosan újra nyíló Bábel étterem előtt falatozókat, akik valami csodálatos édességet ettek. - - A sürgő-forgó személyzettől végül egy Fekete-erdő tortát kaptunk sósmogyoró-mousse-szal, amely csokoládékrémből, piskótából, meggyzseléből és panna cottából készül. Hibátlan befejezése volt ez a háromórás gasztrokörútnak, amelynek végén szuszogva hagytuk el a Gourmet  Fesztivált.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -