Gumilövedékkel, könnygázzal oszlatták a melegfelvonulást Isztambulban

Fotó: AFP / RAUL ARBOLEDA

-

Többen az eseményről tudósító újságírókra támadtak, az AFP egyik fotósa is megsérült.


A török rendőrség gumilövedékeket, könnygázt és vízágyút vetett be vasárnap az Isztambul központjában rendezett melegfelvonulás feloszlatására - jelentette a Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítója.

A beszámolók szerint a felvonulók a kormányellenes tüntetéseiről ismert Taksim tér közelében gyülekeztek, amikor a rendfenntartók gumilövedékkel kezdték lőni a több ezer fős tömeget.A homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése elleni rendezvény résztvevői a Recep Tayyip Erdogan török elnök "fasiszta rezsimjét" elítélő szlogeneket skandáltak. A szervezők közleménye szerint "Isztambul kormányzója azzal az ürüggyel tiltotta be a felvonulást, hogy annak időpontja a ramadánra (a muzulmán böjti hónapra) esik".

„Egyszerűen csak fel szeretnénk vonulni. Éveken keresztül békében vonulhattunk, nincsenek nálunk sem kövek, sem fegyverek, csak fel akarunk vonulni" - mondta egy demonstráló.

Szélsőjobboldali és iszlamista civilek egy csoportja a közelben rátámadt a felvonulásról tudósító újságírókra, akik közül többen könnyebb sérüléseket szenvedtek, köztük az AFP francia hírszolgálat egyik fotósa is. Szemtanúk szerint a rendőrök nem léptek fel a támadók ellen, mi több, durván bántalmazták az AFP egyik munkatársnőjét, aki az erőszakos tömegoszlatást filmezte. A hatóságok legkevesebb öt demonstrálót kihallgattak.

Törökországban tizenharmadik alkalommal próbálták megtartani a parádét, amelyet eddig sokan a muszlim világ legnagyobb melegfelvonulásaként tartottak számon. Az eddigiekben mindig komolyabb rendbontás nélkül zajlott a rendezvény