Gulyás válaszolt Szanyi levelére

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint

-

Aki az ünnepet tagadja, az a demokráciára és a nemzeti önrendelkezésre mond nemet – mondta a Fidesz frakcióvezetője.


Aki 1956. október 23-a ünnepi voltát tagadja, az a demokráciára és a nemzeti önrendelkezésre mond nemet – mondta Gulyás Gergely Mezőkövesden. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője, utalva az MSZP-s Szanyi Tiborra, azt mondta: a "pártnak, amely ilyen politikust megtűr a képviselői között, minden az 1956-os forradalommal és általánosságban a demokráciával vagy a jogállammal kapcsolatos megnyilatkozása álszent és hazug".

Gulyás reagált Szanyi neki címzett nyílt levelére is. Az MSZP-s európai parlamenti képviselő a kormánypárti politikusnak is felidézte, hogy október 21-én feltette a Facebook-oldalára "valaki más bejegyzését, amely egy képet is közöl, amint Jankó Piroska leköpi Asztalos János honvéd ezredes akkor már élettelenül felfüggesztett testét". Elismerte, hogy az ünnep szót idézőjelbe tette, mivel úgy véli, az "ilyesmi nem lehet ünnep tárgya".

Szanyi azt írta, "ünnepeljük a szabadságért, valamint a szocializmusért kiálló embereket, azaz '56 tényleges hőseit". Nem ünneplik viszont az "ordas gyilkosokat, bármelyik oldalon is álltak", "a lincselő csőcseléket", "náci restaurátorokat", a "vérengző szovjeteket", és "a tétlen felelősöket sem".

A Fidesz frakcióvezetője szerint még "ezekben a napokban is" azzal kell szembesülni, hogy "a demokratikus közéletnek szabadon választott képviselőként vannak tagjai, akik nem a forradalmárokat, hanem az ávósokat siratják". Vannak, akik "tagadják azt a konszenzust, amely – legalább látszólagosan – már 1990 májusában, a rendszerváltozásban az állampárt oldalán részt vevő posztkommunisták és a rendszerváltók között is fennállt" – mondta Gulyás.

Még napjainkban is lehet olyan választott képviselője az országnak, akinek a rendszerváltozás után 27 évvel is csak idézőjelek között ünnep 1956. október 23-a. Gulyás szerint "a kijózanító valósággal való szembesülés" – ha az egyéntől nem is – legalább egy politikai közösségtől elvárható.