Gulyás: Soros kitiltható, ha nem tudja igazolni állampolgárságát

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha Soros György nem tudja igazolni magyar állampolgárságát, akkor kitiltható Magyarországról. Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország egyetlen bevándorlót sem fogadott be.


Gulyás Gergelyt az Origo információjáról kérdezték. Eszerint Soros György kitiltható, mert nincs magyar útlevele. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ahhoz, hogy valakit ne lehessen Magyarország területéről kitiltani, a magyar állampolgárság igazolására van szükség.

A magyar állampolgársági törvény a vérségi elv alapján áll, tehát az is magyar állampolgár az absztrakció szintjén, aki ezelőtt egy évszázaddal kiment Amerikába, és az ő gyermekei, unokái és dédunokái is magyar állampolgárok, de erre igazolás nélkül nem lehet hivatkozni – mondta Gulyás.

A kérdésre, hogy ha Sorosnak nincs magyar útlevele és személyigazolványa, akkor kitiltható-e, azt mondta: ha a feltételezés igaz, és az üzletember nem tudja állampolgárságát igazolni, akkor kitiltható.

Gulyás azt mondta: Magyarország egyetlen egy bevándorlót sem fogadott be, csak a genfi egyezmény alapján oltalmazotti státuszt élvező és menekült személyeket.

A frakcióvezető szerint a Fidesz támogatja a kormány az ún. "Stop Soros" törvénycsomag-tervezetét, és ennek részleteiről február közepén, a visegrádi frakcióülésen is állást foglalnak.

A törvénytervezetet Gulyás azzal indokolta, hogy a nemzeti konzultáción több mint 2,3 millió ember mondott nemet arra, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, és ez a támogatás több mint kétszerese annak, amennyit a legnagyobb ellenzéki párt kapott a választásokon.