Gulyás: Soros a pénz hatalmában hisz

Fotó: MTI/Európa Tanács/Jacques Denier

-

Soros György Davosban megtartotta valótlanságoktól hemzsegő és Magyarországra sértő kampánynyitó beszédét – mondta Gulyás Gergely.


A Fidesz frakcióvezetője Soros György csütörtöki beszédét Magyarország szuverenitásával szembeni újabb támadásnak nevezte. Szerinte Soros egyértelművé tette, hogy a magyar politikával és választással kapcsolatos álláspontját sajátos érdekei határozzák meg, és nem a nép, hanem a pénz hatalmában hisz.

Soros azt is egyértelművé tette, hogy a magyar politikával kapcsolatos álláspontját nemzetközi színtéren is képviselni kívánja – mondta Gulyás.

"Azt eddig is tudtuk, hogy a magyar politikai életet befolyásolni akarja, hogy nem a nép hatalmában, hanem a pénz hatalmában hisz, nem a demokráciában, hanem az anyagi erőforrásban bízva akarja befolyásolni a magyarországi belpolitikai eseményeket." Magyarországon azonban, függetlenül attól, hogy ki ért egyet a kabinet politikájával és ki nem, a magyar választóknak kell dönteniük arról, hogy kik képviseljék őket az Országgyűlésben és kik alakítsanak kormányt – mondta Gulyás. Szerinte politikai hovatartozástól függetlenül mindenkinek ki kell kérnie, hogy Magyarországot maffiaállamnak nevezzék.

A magyar kormány valóban gátja a brüsszeli, bevándorlást támogató politikának, amely nem a hatékony családpolitikában látja Európa jövőjének biztosítását, hanem a migrációban. Soros ugyanakkor kibékíthetetlen ellenfele a nemzetek alkotta Európának, és egy olyan európai egyesült államok megvalósulását akarja elérni, ahol a határok nem csupán az országok között, hanem az európai külső határok tekintetében is nyitottak. Ennek azonban a magyar kormány útjában áll – mondta. A határzár lehetetlenné teszi, hogy a balkáni útvonalon keresztül érkezők Európába jussanak.

Magyarországon nem fog követőkre találni Soros agresszív befolyásolási kísérlete, amely az amerikai bevándorláspolitikára is kiterjed – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Gulyás azt mondta, Soros ismét azt bizonyította, hogy Magyarországgal kapcsolatban nem képes objektív véleményalkotásra, mert túlságosan sérelmesnek tartja, hogy bevándorláspolitikai elképzeléseit itt nem tudja érvényesíteni.

Gulyás régi bolsevik trükként értékelte és valótlanságnak nevezte Soros kijelentését, hogy a Fidesz megvásárolta az MSZP vezetőit. Soros másokat vádol azzal, amit maga tesz – mondta.

Továbbra is meghallgathatók a titkosszolgálatok a nemzetbiztonsági bizottságban, a szolgálatok országgyűlési ellenőrzése fennáll, a kormánypártok kizárólag attól maradnak távol, ha Szél Bernadett, az LMP-társelnöke jelenlétében tárgyalnának Sorosról – mondta a testület csütörtöki üléséről. A miniszterelnök esetleges bizottsági meghallgatásáról azt mondta: demokratikus országokban nem volt még példa arra, hogy a kormányfőt meghallgassa a nemzetbiztonsági bizottság. Furcsának nevezte, hogy erre éppen a kampányban kívántak sort keríteni.

Soros ellenzékre vonatkozó állításairól azt mondta: a magyar ellenzéki pártok az elmúlt években a bevándorláspolitika terén nagyjából azt képviselték, mint az amerikai üzletember. Szerinte Soros azért nyilatkozik ennek ellenére lesújtóan az ellenzékről, mert csekély esélyt ad a kormányváltásra, ezért haragszik rájuk. Gulyás szerint az üldözési mánia sajátos megnyilvánulása a kijelentés, hogy a kisebb magyar ellenzéki pártokban is kémek lennének.

Gulyás valótlannak nevezte a Demokratikus Koalíció állítását, hogy pártja miatt ne jutnának más politikai tömörülések plakáthelyekhez.

Szerinte nincs jelentősége annak, hogy még a jelenlegi Országgyűlés fogadja-e el tavasszal a Stop Soros című előterjesztést vagy a következő parlament elé kerül a javaslat. Annak elfogadásához több hétnyi parlamenti ülésre van szükség, amennyiben pártja visegrádi kihelyezett ülésén úgy döntenek, hogy arról még tavasszal tárgyalnának.

Soros kijelentésére a miniszterelnök édesapjának gazdagodásárról azt mondta: a kijelentés tudatában tartja hazugságnak az üzletember minden szavát. Az érintett cég alig több mint harminc munkavállalóval dolgozik, és a fejlesztések 3 százalékát nyeri el, így aligha tekinthető monopol helyzetűnek – mondta.

Rogán Antal miniszter kijelentéséről, hogy létezik lista a migrációt támogató szervezetekről, Gulyás azt mondta: a migráció nemzetbiztonsági kockázat, így a szolgálatok foglalkoznak ezzel. A civileket az alapján nem listázzák, hogy az egyes kérdésekben milyen álláspontot fogalmaznak meg.