Gulyás: a Jobbik segíthet a terrorveszélyhelyzet elfogadásában

Fotó: MTI/Soós Lajos / MTI/Soós Lajos

-

A parlament alelnöke egy osztrák lapnak beszélt arról, hogy kompromisszum születhet az alaptörvény tervezett módosításáról. Az alkotmánybíró-választás ügyében pedig úgy számol, az LMP-vel lehetne megegyezni, hogy meglegyen a kétharmad.


A Jobbikkal köthet kompromisszumot a Fidesz a terrorveszélyhelyzet bevezetéséhez szükséges alaptörvény-módosítás ügyében – erről Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke beszélt az osztrák Die Presse című lapnak adott interjúban. Szerinte az ellenzéki párt egyedül azzal nem ért egyet, hogy 60 napra rendeljék el a különleges jogrendet, és három napot javasolnak, a kompromisszum pedig 15 nap lehet. Abban viszont nem lehet vita, hogy a kormánynak kell jogot biztosítani a veszélyhelyzet elrendelésére.

Gulyás nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy elrendelnék-e a terrorveszélyhelyzetet, ha a határon zavargás törne ki a menekültek körében. Példaként említette viszont Brüsszelt, ahol két kerületben nem mehettek az utcára az emberek a terrorveszély miatt, vagy Hannovert, ahol egy focimeccset mondtak le terrorfenyegetés miatt.

A kormányzati kommunikációval szemben Gulyás úgy vélte, hogy a terrorizmus és a menekültek ügyét jogilag szét kell választanai, de azt mondta: Európa óriási hibát követett el, amikor ellenőrizetlenül beengedett egymillió embert, akik közt menekültek, gazdasági bevándorlók, de akár terroristák is lehettek. „A párizsi támadások után ez többé nem kérdés” – mondta Gulyás Gergely.

A parlament alelnöke egy másik ügyben is kompromisszumra számít: hamarosan négy alkotmánybírót kell választania az Országgyűlésnek, amihez szintén kétharmados többségre van szükség. Gulyás szerint a szocialistákkal nem lehet megállapodni, marad tehát a Jobbik és „a zöldek”, vagyis az LMP. Azt mondta, jelenleg az utóbbi párttal van nagyobb esélye a megegyezésnek.