Gulyás: a Fidesznek semmi köze a választási irodában történtekhez

-

A Fradi Security több tagja akadályozta meg, hogy a szocialisták nyújtsák be elsőként a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazási kérdést. Órákkal korábban ott álltak a Nemzeti Választási Iroda ajtaja előtt.


„A Fidesz semmilyen módon nem érintett a Nemzeti Választási Iroda épületénél kedden történt eseményekben” - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Az MSZP ismét lecsúszott a zárvatartásos népszavazási kérdésről: mire a szocialista politikusok odaértek, már az NVI ajtaja előtt állt egy csoport kigyúrt férfi, akik Nyakó István szocialista politikus szerint akadályozták őt a bejutásban. A csoport egy később érkező nőt - a későbbi nyertest - előreengedett, így ő jutott be korábban az épületbe. A győztes népszavazási kérdést végül nem maga a nő, hanem egy fiatalabb férfi adta be a nő nevében - az épületből közösen távoztak -, 4 másodperccel előzték meg Nyakó Istvánt. Az „akadályozók” közül többen a Fradi Security-hez tartoznak (részletesebben itt írtunk erről).

Gulyás Gergely arról beszélt, a népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális, de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb, hiszen akkor lehetett egymással ellentétes tartalmú népszavazásokat is tartani, egy időben. Most viszont egy témában egy érvényes kérdés van.


A mostani jogszabály miatt csak a benyújtásnál alakulhat ki kaotikus helyzet, míg a régi törvénynél a lebonyolítás is káoszba fulladhatott.

Gulyás arról is beszélt, a Fidesznek ellenzékben „elképesztő akadályokat” kellett leküzdenie a „kormányhoz nyilvánvalóan kötődő, hobbi beadványozókkal” szemben a háromigenes népszavazás megtartásához.