Gülen könyve miatt börtönöznék be az ellenzékit

Fotó: AFP / TOFIK BABAYEV

-

Az azerbajdzsáni politikus szerint a bizonyítékot a rendőrök rejtették el az autójában.


Három év börtönre ítéltek Azerbajdzsánban egy ellenzéki aktivistát. Azzal vádolták, hogy kapcsolatban áll a törökországi puccskísérletért felelősnek tartott Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával.

A Népi Front párt tanácsadóját, a legnagyobb ellenzéki lap, az Azadlig pénzügyi vezetőjét, Faig Amirovot bűnösnek találták „Gülennel való kapcsolattartásban”, és gyűlöletkeltés vádjával három év börtönre ítélte – mondta a politikus ügyvédje, Agil Layijev. Szerinte az ítélettel az ellenzéket akarják elnémítani a tekintélyelvű kaukázusi köztársaságban. Az ítélet ellen fellebbezni kívánnak.

Amirovot augusztusban vették őrizetbe, és a nyomozók szerint Gülen könyveit találták meg a kocsijában. Amirov szerint a könyveket maguk a nyomozók rejtették oda.

A Törökországgal jó kapcsolatokat ápoló, muzulmán többségű Azerbajdzsán hajtóvadászatot indított a száműzetésben élő Gülen is hívei ellen. A hitszónokot Ankara a tavalyi elvetélt államcsíny megszervezésével vádolja. Gülen tagadja, hogy köze lett volna a puccshoz. A Népi Front vezetője, Ali Kerimli szerint az azerbajdzsáni hatóságok a mondvacsinált üggyel "megtorló kampányt" indítottak pártja ellen.

A Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet aggódik Amirov egészségi állapota miatt, és azt követeli, hogy azonnal helyezzék szabadlábra.